Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Skådespelare i Hollywood går ut i strejk

Vid midnatt lokal tid går skådespelare i Hollywood går ut i strejk. Det meddelar skådespelarfacket SAG-AFTRA.
Film • Publicerad 13 juli 2023
Skådespelarfackets ordförande Fran Drescher och chefsförhandlaren Duncan Crabtree-Ireland vid en presskonferensen om strejkbeslutet.
Skådespelarfackets ordförande Fran Drescher och chefsförhandlaren Duncan Crabtree-Ireland vid en presskonferensen om strejkbeslutet.Foto: Chris Pizzello/AP
Strejkande filmarbetare har samlats utanför Paramount Pictures i Los Angeles.
Strejkande filmarbetare har samlats utanför Paramount Pictures i Los Angeles.Foto: Mark J. Terrill/AP

– Strejk är vår sista utväg, säger förhandlaren Duncan Crabtree-Ireland vid skådespelarfackets presskonferens, och tillägger att SAG-AFTRA:s styrelse var enhällig i sitt beslut att utlysa strejken.

Fackförbundet representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, DJ:s och stuntartister och har inte strejkat sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close. Skådespelarstrejken förväntas lamslå Hollywood med undantag för reality-tv, tecknade filmer och pratshower.

Annons

Även manusförfattarna strejkar, sedan 2 maj. Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

"Girigt"

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats.

– Arbetsgivarna prioriterar Wall Street och girighet, men de glömmer de viktiga bidragsgivarna som får maskinen att fungera, säger SAG-AFTRA-ordföranden Fran Drescher.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som SAG-AFTRA vill få genomlyst av en tredje part för att de ska kunna reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Disney: "mycket skadligt"

Arbetsgivarparten, AMPTP, uppger i ett uttalande att den är besviken på fackets agerande och ovilja att fortsätta förhandlingarna:

"SAG-AFTRA har slagit in på en kurs som kommer att fördjupa de ekonomiska svårigheterna för tusentals som är beroende av branschen för sina försörjning".

Disneys vd Bob Iger varnade under torsdagen för att en skådespelarstrejk skulle få en "mycket skadlig effekt på hela branschen".

– Skådespelarnas och författarnas nivå på förväntningarna är inte realistiska, säger Iger till CNBC.

Intern kritik

Men skådespelarfacket får också kritik från de egna leden. Phil Lord, som är författare, regissör och producent bakom filmer som "Spider-Man: Into the Spider-Verse" och "Legofilmen", skriver på Twitter :

"AMPTP har agerat tufft i stället för att hjälpa till att lösa problem som går att lösa, vilket äventyrar situationen för författare och skådespelare i den lägre delen av löneskalan".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons