Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Schlagerstjärnan Claes-Göran Hederström död

En schlagerikon har gått ur tiden.
Claes-Göran Hederström, som rimmade "pang, pang" och "dang, dang" i "Det börjar verka kärlek, banne mej" har avlidit, uppger familjen för SVT. Han blev 77 år gammal.
Nöje • Publicerad 9 november 2022
Claes-Göran Hederström sjunger Sveriges bidrag "Det börjar verka kärlek banne mej" i Eurovision Song Contest i London 1968.
Claes-Göran Hederström sjunger Sveriges bidrag "Det börjar verka kärlek banne mej" i Eurovision Song Contest i London 1968.Foto: UPI/TT
Claes-Göran Hederström sjunger "Det börjar verka kärlek, banne mej" på scen under Andra chansen i Melodifestivalen 2020.
Claes-Göran Hederström sjunger "Det börjar verka kärlek, banne mej" på scen under Andra chansen i Melodifestivalen 2020.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Claes-Göran Hederström skrev för alltid in sig i den svenska schlagerhistorien med "Det börjar verka kärlek, banne mej", som vann Melodifestivalen 1968 och sedan kom femma i Eurovision Song Contest i London samma år.

Texten av Peter Himmelstrand om killen som inser att han blivit kär i en tjej eftersom han "gick med dig på en snyftare, fast jag ville gå på pang, pang" och sedan följer med på "en stråkkvartett, jag som bara gillar dang, dang" har blivit en klassiker.

Annons

Många betecknar det som den första poplåten som vann tävlingen.

Inte roligt

Segern i Melodifestivalen innebar också ett genombrott för den 22-årige sångaren, men han kände sig aldrig hemma i musikbranschen.

– Sedan kom en tid när jag frågade mig om det var det här jag skulle hålla på med. Jag sjöng de låtar jag blev tillsagd att sjunga men de var inte så roliga, berättade Claes-Göran Hederström i en intervju med TT i samband med sin 75-årsdag.

Efter några år i dansbandet Max Rogers flyttade Claes-Göran Hederström till Norrköping där han bodde resten av sitt liv. I början av 1990-talet blev han lockad tillbaka till scenen igen av dansbandet Sten & Stanley. På det följde några år av turnéer och framträdande.

Stuveriarbetare

Men därefter jobbade Hederström bland annat som stuveriarbetare, lärarvikarie och möbelförsäljare. Musikkarriären lades på hyllan.

Men han blev ständigt påmind om sin låt, som ofta lyfts fram som en av de största i den svenska schlagerhistorien. Så sent som för två år sedan blev han invald i Melodifestivalens Hall of fame

– Jo, nu kan jag den utantill, sade Claes-Göran Hederström med ett skratt i intervjun med TT 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons