Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sandstormar begraver forna Babylonien

Iraks arkeologiska underverk har stått emot krigshärjningar och överlevt under årtusenden. Men nu står de inför ett nytt modernt hot: klimatförändringarna.
Kultur • Publicerad 16 april 2023
Arkeologen Aqeel al-Mansarawi söker efter de antika ruinerna vid fyndplatsen Umm al-Aqarib som drabbats hårt av sandstormarna.
Arkeologen Aqeel al-Mansarawi söker efter de antika ruinerna vid fyndplatsen Umm al-Aqarib som drabbats hårt av sandstormarna.Foto: Asaad Niazi/AFP

Ett dussin sandstormar drabbar landet varje år. Antika babyloniska skatter som grävts fram med stor möda blir nu blästrade och försvinner under sanden i ett av de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Bland de hotade fynden finns de sumeriska ruinerna Umm al-Aqarib i ökenprovinsen Dhi Qar.

Fynden är daterade 2 350 år före Kristi födelse och omfattar mer än fem kvadratkilometer. De irakiska arkeologerna har alltid behövt skyffla sand men nu ödelägger stormarna många års arbete med att frigöra antika tempel i terrakotta, uppger AFP.

Annons

Efter det senaste decenniets stormar täcks en stor del av Umm al-Aqarib av sand, berättar arkeologen Aqeel al-Mansrawi som ger en dyster framtidsprognos.

– Under de kommande tio åren är det troligt att sand kommer att täcka 80 till 90 procent av de arkeologiska fyndplatserna, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons