Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sagolika stölder i årets julkalender

Under inspelningen av SVT:s julkalender "En hederlig jul med Knyckertz" hade skådespelarna så mycket kemi att de började bete sig som riktiga familjemedlemmar.
Tv • Publicerad 15 november 2021
Gizem Erdogan, David Sundin, Paloma Grandin och Axel Adelöw spelar huvudrollerna i julkalendern "En hederlig jul med Knyckertz".
Gizem Erdogan, David Sundin, Paloma Grandin och Axel Adelöw spelar huvudrollerna i julkalendern "En hederlig jul med Knyckertz".Foto: Anders Wiklund/TT
"Jag tackade ja för att jag tyckte att storyn är så bra", säger Gizem Erdogan som spelar mamman i den tjuvaktiga familjen Knyckertz.
"Jag tackade ja för att jag tyckte att storyn är så bra", säger Gizem Erdogan som spelar mamman i den tjuvaktiga familjen Knyckertz.Foto: Anders Wiklund/TT
David Sundin spelar pappan i årets julkalender.
David Sundin spelar pappan i årets julkalender.Foto: Anders Wiklund/TT
Familjen Knyckertz vill stjäla en dyrbar julstjärna, men sonen Ture, som inte riktigt passat in med sin hederlighet, vill stoppa stöten.
Familjen Knyckertz vill stjäla en dyrbar julstjärna, men sonen Ture, som inte riktigt passat in med sin hederlighet, vill stoppa stöten.Foto: Anders Wiklund/TT
Kalendern bygger på en serie barnböcker av Anders Sparring och Per Gustavsson. "Det finns en tematik som handlar om utanförskap och att känna sig annorlunda", säger Anders Sparring, som även har skrivit seriens manus.
Kalendern bygger på en serie barnböcker av Anders Sparring och Per Gustavsson. "Det finns en tematik som handlar om utanförskap och att känna sig annorlunda", säger Anders Sparring, som även har skrivit seriens manus.Foto: Anders Wiklund/TT

Så här års brukar både Paloma Grandin och Axel Adelöw börja bli peppade inför julen. I år är peppen extra stor.

– Jul är mysigt och det är kanske lite extra mysigt i år eftersom det är en julkalender som man är med i, förklarar Adelöw.

Annons

I "En hederlig jul med Knyckertz" spelar de Ture och Kriminellen, barn i den tjuvaktiga familjen Knyckertz. Lillasyster Kriminellen är redan på väg att bli en riktig mästertjuv, men elvaårige Ture gillar inte att stjäla och skulle helst vilja fira en hederlig jul.

Mamma Fia och pappa Bove spelas av Gizem Erdogan och David Sundin. Under inspelningen i våras hade kvartetten så bra kemi att de började bete sig som en riktig familj efter ett tag, berättar Erdogan.

– Vi har både kramats och bråkat och har haft olika grupperingar inom gruppen, som man ibland har i en familj, säger hon och skrattar.

Ett mönster

Sedan inspelningen avslutades har Paloma Grandin saknat sin tv-familj.

– Det var en så stor grej, och plötsligt en dag så var den slut, säger hon.

Både hon och Axel Adelöw tänker sig en framtid som skådespelare.

– Nästa grej blir att titta på julkalendern så klart. I vår har jag inte så mycket planerat, men i sommar ska jag spela en föreställning kanske, säger Axel Adelöw.

David Sundin tycker sig se ett mönster efter sin roll i nya "Jönssonligan".

– Jag har bara gjort två större roller i mitt liv. Jag har varit mysig pappa i en tjuvfamilj i båda två. Jag kan tydligen inget annat, säger han.

Beredd på tittarstorm

Julkalendern bygger på en serie barnböcker skrivna av Anders Sparring och Per Gustavsson. Sparring har även skrivit manus till tv-produktionen, och han imponerades stort av ensemblen.

Annons

– När jag såg Paloma och Axel göra Ture och Kriminellen första gången var det rysarbra. Det är svårt att skriva barnroller och att hitta bra barn. Gud, vilka stjärnor de är, otroligt bra, säger han.

SVT:s julkalender är ett program som många brukar ha en åsikt om. Och familjen Knyckertz bristande respekt för andras egendom borde ha potential att reta upp en och annan tittare. Anders Sparring ser dock ingen anledning till oro.

– Om man tittar igenom den så ser man att den är en snäll och vänlig kalender med ett tydligt moraliskt budskap. Man har också lärt sig att de där stormarna kan handla om något helt annat än vad man trodde. Det kan handla om att barnen äter för mycket godis eller vad som helst. Vi får ta de eventuella stormarna när de kommer, säger han.

"Sagolik aura"

Gizem Erdogan tycker att kalendern främst är en fin saga.

– Det jag tycker är finast med den är att den har en så sagolik aura, i allt från våra karaktärer och världen till temat och scenografin. Och om den sagan sätter i gång diskussioner är det väl bara fett, säger hon.

David Sundin håller med.

– Jag tycker att det är så roligt med historier och världar där man etablerar en sanning som inte stämmer överens med vår egen och så får man bara köpa det, säger han.

Fakta: "En hederlig jul med Knyckertz"

Bygger på en serie barnböcker av Anders Sparring och Per Gustavsson. För regin står Leif Lindblom.

Handlar om den tjuvaktiga familjen Knyckertz med pappa Bove (David Sundin), mamma Fia (Gizem Erdogan) samt barnen Ture (Axel Adelöw) och Kriminellen (Paloma Grandin). Föräldrarna planerar en stöt för att stjäla en ytterst värdefull julstjärna – men Ture vill stoppa kuppen eftersom han för en gångs skull vill fira en hederlig jul.

I övriga roller ser vi Claes Malmberg, Vanna Rosenberg, Filip Berg med flera.

Sänds i SVT1 och SVT Barn både morgon och kväll samt visas på SVT Play med start den 1 december.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons