Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Så vill Hollywoodjättarna runda strejken

Inspelningar på entreprenad, skådespelare anslutna till brittiska fackförbund och nöjesparksmaskotar som reklampelare i stället för filmstjärnor – den stora skådespelar- och manusförfattarstrejken får storbolagen i Hollywood att söka efter kryphål.
Film • Publicerad 18 juli 2023
Strejk utanför Disney studios måndagen den 17 juli 2023 i Burbank, Kalifornien. Skådespelarstrejken utlystes två månader efter att manusförfattarna påbörjat sin strejk. Fackförbunden Sag-Aftra och WGA kräver bland annat bättre royalty-ersättning och tydligare reglering av AI för sina medlemmar. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/Invision/AP
Gäster guidas i väg från en tom röd matta på världspremiären av Disneys "Haunted mansion" lördagen den 15 juli på Disneyland i Anaheim Kalifornien. Inga skådespelare eller manusförfattare gick på premiären på grund av dubbelstrejken. Arkivbild.Foto: Ashley Landis/AP
Netflix megasuccé "Squid game" är en av flera produktioner som skulle kunna fortsätta att spelas in tack vare bristen på amerikanska skådespelare och manusförfattare som inte omfattas av strejken i Hollywood. Pressbild.Foto: Youngkyu Park/Netflix

"Oppenheimer"-stjärnorna Cillian Murphy, Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek och Florence Pugh lämnade Londonpremiären och röda mattan när Sag-Aftra-strejken var ett faktum på torsdagen 13 juli, rapporterade CNN.

Två premiärer av "Barbie" har också färgats av dubbelstrejken. Manusförfattaren Noah Baumbach var frånvarande på galavisningen i Los Angeles, och på Londonpremiären i juli – innan skådespelarstrejken bröt ut – sade Margot Robbie som spelar huvudrollen att hon absolut skulle strejka, enligt CNN.

Parkmaskotar istället för skådespelare

Annons

Marknadsföring av film- och tv-projekt är alltså förbjudet under strejken, men Disney "löste" problemet för storfilmen "Haunted mansion" genom att ersätta skådespelare som Tiffany Haddish, LaKeith Stanfield och Jamie Lee Curtis med Disneyfigurer på röda mattan. Cruella de Vil, den elaka drottningen från "Snövit" och "Maleficent" syntes i stället under premiärminglet, skriver The Hollywood Reporter.

Brittiska fackförbund

Men de stora film- och strömningsjättarna kan potentiellt använda kryphål för att fortsätta ett antal produktioner.

Skådespelare anslutna till det brittiska fackförbundet Equity har inte samma strejkrestriktioner som det amerikanska Sag-Aftra. Även om det brittiska fackförbundet har uttryckt solidaritet med skådespelarna i USA, har de också manat Equitys medlemmar att fortsätta arbeta eftersom en sympatistrejk skulle innebära kontraktsbrott enligt engelsk lag, skriver Hollywood reporter.

"House of the dragon" kan fortsätta

Spekulationer är i gång kring fantasyserien "House of the dragon" på HBO Max, som ägs av moderbolaget Warners Bros Discovery.

Andra säsongen skulle teoretiskt sett kunna starta sin inspelning då skådespelarna Emma D'Arcy, Olivia Cooke, Matt Smith och Rhys Ifans är anslutna till Equity. Samproduktionen "Industry" som görs av BBC och HBO kan i så fall också utnyttja kryphålet. Liksom HBO Max serien "Dune: the sisterhood", som planeras att återgå till produktion i Ungern. Men med tanke på genomslaget för dubbelstrejken i Hollywood är det osäkert hur länge kryphålet är öppet.

Blickar mot Korea

Netflix planerade inspelning av andra säsongen till supersuccén "Squid game" borde däremot kunna bli verklighet, enligt Screenrant eftersom produktionen är förlagd i Sydkorea utan amerikanska skådespelare eller manusförfattare. Visserligen med en överhängande risk att strejken påverkar den engelska dubbningen och översättningen och försenar en premiär i väst.

Netflix produktioner i Sydkorea är utlagda på entreprenad där strömningsjätten inte klassas som direkt arbetsgivare. Men det kan snart förändras. Ett aktuellt lagförslag skulle bredda definitionen av arbetsgivaransvar för att inkludera Netflix, som då skulle bli tvungna att förhandla med facken.

"Squid game" har varit ett hett ämne i samband med manusförfattarstrejken. Enligt ett längre reportage i LA Times. Seriens manusförfattare och regissör Hwang Dong-Hyuk har nu blivit ett symbolexempel på hur manusförfattare behandlats efter att han sålt upphovsrätten utan rätt till royalties. "Squid game" blev sedan en megasuccé för Netflix som ökade företagets värde med 900 miljoner dollar och kammade hem sex Emmy-vinster.

Dong-Hyuk har sagt till The Guardian att arvodet han fick för efter första säsongen av "Squid game" inte gjorde honom rik men var "tillräckligt för att sätta mat på bordet".

Fakta: Oberoende filmer kan få uppsving

Sag-Aftra har klargjort att det är möjligt för "verkligt oberoende producenter" att fortsätta arbetet på filmproduktioner med hjälp av ett så kallat interimsavtal. I detta avtal krävs det att indiebolaget inte är anslutet till Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP, som är Sag-Aftras motpart i strejken och representerar de stora film- och strömningsbolagen.

I interimsavtalet ingår också att indiefilmarna går med på att deras produktioner är retroaktivt bundna till de avtalsvillkor som eventuellt uppnås i och med strejken.

Kommande indiefilmen "Bride hard" där bland annat Rebel Wilson medverkar, har tillsammans med ett halvdussin andra indiefilmer fått tillstånd att fortsätta produktionen, enligt Deadline. "Avengers"-stjärnan Mark Ruffalo föreslog nyligen på Twitter att alla skulle börja arbeta med oberoende filmbolag för att ge de stora tv- och filmstudiorna lite konkurrens: “Vad sägs om att vi alla hoppar över till 'indies' nu?”, skrev han bland annat i sin tweet.

Fakta: Strejken i Hollywood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkar sedan 2 maj och har liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons