Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Rembrandt-porträtt sålda för rekordbelopp

Det sista kända paret Rembrandt-porträtt som befunnit sig i privat ägo har sålts på Christies i London – 200 år efter att de först hamnade på auktionshuset.
Konst • Publicerad 6 juli 2023
Två Rembrandt-porträtt har sålts på Christies i London för mer än 11 miljoner pund, drygt 150 miljoner svenska kronor.
Två Rembrandt-porträtt har sålts på Christies i London för mer än 11 miljoner pund, drygt 150 miljoner svenska kronor.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Målningarna, som tros vara från 1635, hade förväntats inbringa mellan 5 och 8 miljoner pund, men klubban landade på hela 11 235 000 pund, motsvarande drygt 150 miljoner svenska kronor, enligt ett uttalande från auktionshuset.

De 20 centimeter höga ovala porträtten föreställer en rörmokare vid namn Jan Willemsz van der Pluym och hans hustru Jaapgen Carels. Paret var vänner till Rembrandts familj och kom från hans hemstad Leiden i Nederländerna.

Annons

En släkting till de nuvarande ägarna köpte målningarna vid en auktion på Christies 1824, där de stod listade som Rembrandts, och de har sedan dess befunnit sig i familjens ägo.

Efter att porträtten "upptäckts" på nytt inleddes ett kriminaltekniskt arbete med att verifiera att de var äkta Rembrandts, bland annat med med hjälp av vetenskaplig analys av konstexperter från Amsterdams Rijksmuseum.

Målningarna är de till storleken minsta kända porträtten av den holländska mästaren, som var känd för mycket större verk beställda av rika familjer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons