Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regissör sparkas efter "rasistisk" kommentar

Teater • Publicerad 20 november 2021
Peter Konwitschny. Arkivbild.
Peter Konwitschny. Arkivbild.Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Den tyske stjärnregissören Peter Konwitschny sparkas från sitt uppdrag på Staatsoper i Nürnberg, uppger flera tyska medier. Orsaken anges vara att han uttryckt sig rasistiskt mot en svart sångerska.

76-årige Konwitschny regisserade Guiseppe Verdis "Trubaduren" när han under en repetition ska ha kränkt en av medlemmarna i kören. Själv förklarar han sig i en intervju med BR med att kvinnan ryggat tillbaka och tittat bort när man övat med ett vapen på scenen och att han velat förklara för henne att det inte var trovärdigt i situationen.

Annons

– Då lade jag till: Det är som i Afrika, om ett lejon kommer mot dig, så kan du inte heller titta bort. Det var det. Nästa dag fick jag ett mejl som påstod att jag hade uppfört mig på ett "rasistiskt sätt", säger regissören.

Det är inte första gången den internationellt uppmärksammade regissören hamnar i blåsväder. 2018 bröt Göteborgsoperan ett samarbete med honom efter ett bråk under en repetition.

– Regissören agerade på ett sätt som var över gränsen för vad som är premiärnerver, sade operans pressansvariga Marie Branner då till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons