Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regionteaterns chef svarar Margareta Skantze

Region Blekinges kulturpolitiker utmanades av dramatikern Margareta Skantze i en debattartikel den 20 februari. Det blev inte politikerna som svarade först utan Regionteatern själv. Här är svaret från VD och Scenkonstchef Regionteatern Blekinge Kronoberg Therese Willstedt.
Kulturdebatt • Publicerad 21 februari 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionteaterns VD och scenkonstchef Therese Willstedt svarar här på kritiken mot överföringen av kulturpengar till Regionteatern.
Regionteaterns VD och scenkonstchef Therese Willstedt svarar här på kritiken mot överföringen av kulturpengar till Regionteatern.Foto: Lena Gunnarsson

Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg läser Margareta Skantzes kulturdebattartikel, publicerad i BLT den 20 februari 2019. Vi läser och konstaterar att vi känner igen situationen. Något av det första jag fick höra av mina företrädare när jag tillträdde var att denna diskussionen förmodligen skulle komma att uppstå, då ”den brukar återkomma en gång om året ungefär”. Jag läser och konstaterar att det således nu är min tur att ge mitt svar på den problematik som Margareta belyser.

Personligen respekterar jag Margareta. Jag läser därför hennes artikel med en stark vilja till att se situationen ur hennes perspektiv. Det är också viktig för mig att poängtera att jag anser att Margaretas engagemang och kamp för kulturlivet i Blekinge först och främst bör hyllas! Margareta är inte ensam om att anse att ekonomisk fördelning mellan institutioner och fria aktörer är, och alltid har varit, en mångbottnad och därför mycket komplex fråga.

Annons

Jag instämmer även i när hon skriver att Blekinges kulturliv är rikt och att det finns många lokala konstnärer som vi i vår storregion borde vara stolta över och stötta för vidare växt och utveckling, här bland andra Teatersmedjan och Pinamackorna. Det jag däremot ifrågasätter med Margaretas artikel är den fakta som presenteras. Mest för att den, utifrån mitt perspektiv, är tagen ur ett större sammanhang och därmed ger en missvisande bild av verkligheten. Jag vill därför uppmana Margareta att be politiken om hjälp med att få en större förståelse för de siffror hon nämner och hur dessa står i relief till Regionteaterns politiska uppdrag samt faktiska förutsättningar.

Som VD förhåller jag mig till det politiska uppdrag som ålagts Regionteatern. - Ett uppdrag som vi på Regionteatern brinner för att genomföra, varje dag. Våra ägardirektiv är många och tydliga. Dessa direktiv innefattar också arbetsinsatser utöver producerande föreställningsverksamhet. Denna typ av övrig verksamhet - som inte är marknadsförda offentliga evenemang - kan vara lätta att överse.

Att vara en Regionteater för två län kan ibland upplevas som en utmaning, särskilt då vår organisation ännu inte har en egen fast arbetsplats i Blekinge. - Utan en egen arbetsplats med rätt förutsättningar där vi kan verka som en producerande verksamhet, är jag rädd för att känslan som Margareta beskriver - att Regionteatern ”inte är närvarande i Blekinge” - med största sannolikhet kommer fortsätta regera. Att försöka råda bot på detta var därför ett av de första målen jag satte som nytillträdd VD. Knappt ett år efter var det med stor glädje som vi i augusti månad förra året skrev under en avsiktsförklaring med Karlshamn Kommun gällande en ny dansscen i Lokstallarna. Går allt enligt planen så kommer vi redan under hösten, 2019, kunna inleda arbetet med en ny dansverksamhet i Blekinge.

Margareta skriver också om Regionteaterns katalog för våren, som presenterar ett spännande program i Växjö. Hon kritiserar: ”Det finns inte ett ord om någon motsvarig satsning i Blekinge”.

Till detta vill jag svara följande; Rom byggdes inte på en dag. Ambitionen finns - men för att skapa en motsvarig satsning i Blekinge, där vi själva arrangerar varje event, krävs en funktionell arbetsplats och rätt förutsättningar. Jag kan förstå att de programpunkter i vårens katalog som spelas i Blekinge, kan tolkas som fåtalig när man jämför det med antal programpunkter i Växjö. Låt mig därför förtydliga att det ni ser i katalogen endast gäller de föreställningar som Regionteatern själva arrangerar i Blekinge. Alla de aktiviteter och föreställningar som Regionteatern producerat - men som andra arrangörer arrangerar, står dessvärre inte med i vår katalog av logistiska orsaker.

Jag vill avrunda med kort information om Regionteaterns verksamhet i Blekinge under de senaste två åren. År 2017 spelade Regionteatern sammanlagt 218 föreställningar runt omkring i Blekinge och nådde därmed en publik på 9961 personer. År 2018 spelades sammanlagt 218 föreställningar och mötte detta år en publik på 9987 personer. Utöver ovanstående föreställningsverksamhet erbjuder dessutom Regionteatern årligen; pedagogiska för- och efterarbeten samt pedagogiska byggen. Vi lånar ut utrustning och bistår med personal. Vi arrangerar kvalitativa workshops för allmänheten samt arrangerar närverksträffar och fortbildningsdagar - för både professionella och icke-professionella aktörer. Vi står för Sommardans i Blekinge, skapar och driver ett flertal utvecklingsprojekt och är en part i Kulturcrew för barn & unga i Blekinge.

Jag vill att Blekinges kulturliv ska fortsätta att utvecklas och blomstra. Jag vill verka och vara en del av det. På denna punkt vill jag mena att jag och Margareta är eniga. Min innerliga önskan är därför att vi på sikt kan lyfta diskussionen till en nivå där institutionsteatrar och fria aktörer kan mötas i en större dialog kring önskvärd utveckling av vår gemensamma kulturpolitik. För jag tror på att både institutioner och fria aktörer behövs för ett progressivt och vitalt kulturliv.

Vad politiken vill svara på Margaretas påstående om ”politikernas totala ointresse och okunskap” lämnar jag till dem. Jag önskar dock ge min syn på saken och det är att Regionteaterns ägare, som jag förhåller mig till, är intresserade i utvecklingen av vårt kulturliv och därmed ställer höga krav på det Regionteatern är ålagd att leverera.

Therese Willstedt

Therese Willstedt
Annons
Annons
Annons
Annons