Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Privatteatrar går samman under pandemin

Kultur • Publicerad 27 november 2020
Cirkus ingår i den nybildade föreningen Sveriges producenter och privatteatrar. Arkivbild.
Cirkus ingår i den nybildade föreningen Sveriges producenter och privatteatrar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

För att hitta en väg ut ur den kris som följt på pandemin väljer nu elva privatteater- och nöjesbolag att gå samman i ett fördjupat samarbete. Föreningen Sveriges producenter och privatteatrar har som mål att bli en starkare röst för den för den privat drivna kulturen i landet, skriver Dagens Nyheter.

Bland andra Blixten & Co, Oscarsteatern, 2Entertain, Cirkus, Göta Lejon och Lifeline ingår i den nya föreningen. Gemensamt har man förlorat nära 98 procent av intäkterna sedan den 11 mars i år och ser inga tecken på en ljusning under första delen av 2021.

Annons

– Det är ett väldigt, väldigt allvarligt läge. Vi står alla fortfarande upp och kämpar men är starkt beroende av de statliga stöden för att vi ska ha någon som helst chans att överleva, säger Emelie Löfmark, producent på Julius Production, till DN.

Föreningen har nu skrivit ett brev till Kulturdepartementet där man konstaterar att branschen står inför en "enorm kollaps", och önskan är tydligare få visa politiker och beslutsfattare hur en kulturproduktion går till.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons