1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Populär podd får kritik efter judekommentar

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) riktar kritik mot podden "Stormens utveckling", skriver .
Podcasten "Stormens utveckling" får kritik av SKMA. Genrebild.
Foto: Jessica Gow/Scanpix/TT

I podden för programledaren Ola Söderholm ett resonemang med komikern Jonatan Unge, om att många som är kritiska mot den svenska coronastrategin har judisk bakgrund.

”Dels är det kritik från utlandet mot att det är sinnessjukt att tänka så som svenskarna gör. Men också påfallande många av kritikerna i Sverige är sådana som har invandrarbakgrund. Eller judisk bakgrund, typ Wolodarski och Göran Rosenberg", säger Ola Söderholm i podden, enligt DN.

Både DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och journalisten Göran Rosenberg har via Twitter kritiserat resonemanget som förs i podden.

Enligt SKMA, som är hårdast i sin kritik, ansluter resonemanget till en antisemitisk myt om att judar inte har något fosterland.

– Det är ett otroligt dumt resonemang de för. Att den svenska diskussionen om corona kan delas in i en svensk sida och en utländsk sida, och att det i den utländska sidan ingår ett antal personer som underförstått inte har svenska erfarenheter, och sedan nämner man att bland dem finns det judar. Det implicerar att svenska judar skulle ha andra erfarenheter än svenskar, säger Svante Weyler, ordförande för SKMA, till DN.

Ola Söderholm bemöter kritiken via Twitter, där han bland annat skriver att samtalet är en del av den jargong han brukar ha med Jonatan Unge.

”Att jag nämnde det judiska handlade väl också om att det är återkommande i jargongen med Jonatan. Att han ofta skämtar om sin judiska bakgrund och så vidare. Kan kanske förstå hur det lät illa för andra, men tror i alla fall inte det var komplicerat för vana lyssnare av oss", skriver han.

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.