1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Plågsam läsning om en människas mörker

I Marit Sahlströms andra roman ”Skred” får läsarna på nära håll se en människa falla. Hon har familj och jobb, ändå är det enda hon känner mörker. Kulturjournalisten Sune Johannesson har läst tvåhundra sänkande sidor.
Marit Sahlström (född 1976) växte upp i en liten by i Hälsingland men är numera bosatt i Stockholm. Vid sidan om sitt författarskap arbetar hon som pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap. Debutromanen ”Och runt mig faller världen” kom för fyra år sedan.
Foto: Jan-Åke Eriksson

Det börjar redan på första sidan. Tankarna som jagar henne om natten. Allt hon borde gjort, allt hon inte klarar, alla små missar som leder till att det rinner över, som gör att hon faller.

Och det är sedan vad som sker i ungefär 200 sidor, ett smärtsamt fall allt djupare. Hon tycker inte att hon klarar av att ge barnen det stöd och den hjälp de behöver, sin man känner hon att hon sviker, oron över om hon ska lyckas få förlängt på sitt jobb maler henne trött och sina egna föräldrar tror hon ser henne som en kvarnsten de tvingas bära på.

Hon blir sjukskriven, går på terapi men hemma orkar hon endast ligga under en filt i soffan eller kika runt i mobilen. Sms:ar då och då med en ungdomskärlek. Var det lättare förr? Mindre kravlöst?

”Skred” är en plåga att läsa, jag är hela tiden nära vår huvudperson, här finns ingen luft och även min oro för hur det ska gå för henne växer blad för blad. Finns det ett slut på hennes trötthet, ångest och djupa depression? Självklart, tänker jag, men när jag tänker på de olika alternativen blir jag rädd.

Den här plågsamheten jag som läsare känner in på kroppen är givetvis en styrka, att känna hur texten både sänker och binder mig. Men att inget bara får vara bra, det känns under en period för mycket. Som när hon ska hålla i en presentation på jobbet och strax innan får en blodfläck på kläderna. Eller när sonen trampar på hennes halsduk. Nej, allt hade inte behövts släpas i leran, det tunga budskapet är tydligt ändå.

Men här finns också ljus. Som att hennes man, även om han vill ha mer sex än hon orkar och vill, finns där. Han försöker förstå och få henne att se det positiva. En kollega är också ett stöd.

quote
Varför faller en människa? Hur tar vi hand om varandra? Vad har arbetsplatserna och samhället för ansvar att hjälpa? Sist i boken finns kontaktuppgifterna till flera hjälplinjer. Det är också ett budskap till läsarna; sök hjälp om du mår dåligt. Det har du rätt till och är det är du värd.

Varför faller en människa? Hur tar vi hand om varandra? Vad har arbetsplatserna och samhället för ansvar att hjälpa? Sist i boken finns kontaktuppgifterna till flera hjälplinjer. Det är också ett budskap till läsarna; sök hjälp om du mår dåligt. Det har du rätt till och är det är du värd.

Men om du inte mår bra, borde du då ens läsa den här romanen? Jag är inte helt säker. Men vem borde då läsa den? Inte heller den frågan har jag ett svar på. För egen del är jag dock nöjd att jag har gjort det, den öppnar sikten in i mörkret.

Foto: Ordfront förlag

Roman

Marit Sahlström
”Skred”
(Ordfront)

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje