1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kultur

Per Hägred: ”Det mesta är sig likt på Solsidan”

Redan i den första scenen kliver nykomlingen Peter Apelgren (och hans karaktär) in i handlingen. Ett komiskt geni som sätter skrattkant på den populära tv-serien som är inne på sjätte säsongen.
Publicerad 3 oktober 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Solsidan

Komedi

säsong 6

Säsongspremiär på TV4 och CMore 20 oktober

Det här är den första säsongen efter långfilmen, dessutom regissören Hasse Ingemanssons sista. Han gick ju bort nyligen, alldeles för ung.

”Solsidan” är en slags modern ”Söderkåkar”. Utan sång. Eller en uppgraderad ”Svensson Svensson”. Minus radhusmys. Det är gemyt grannar emellan. Men också osämja. Det som kan förgifta ett helt kvarter. Det är en slags må bra-underhållning som inte bråkar för mycket med tittaren.

Paret Ove (Henrik Dorsin) Anette Sundberg (Malin Cederbladh) skor sig på barens försök att samla in pengar till skolresa.
Paret Ove (Henrik Dorsin) Anette Sundberg (Malin Cederbladh) skor sig på barens försök att samla in pengar till skolresa.Foto: TV4/Cmore

Det mesta är sig likt på ”Solsidan”. Fredde (Johan Rheborg) försöker göra en Barack Obama, det vill säga dra ner sovandet till några få timmar per natt. Allt för att kunna tävla med de nya hetsporrarna på kontoret. Alex (Felix Herngren) vänder sig till Annas (Mia Skäringer) ex (Henrik Schyffert) för att få tips på födelsedagspresent. Och Ove (Henrik Dorsin) skor sig på skolbarn och deras föräldrar…

Det är som vanligt pricksäker igenkänningshumor. Bland det roligaste är det träffsäkra porträttet på en korkad bloggerska som tar för sig och helt utan fingertoppskänsla klampar in i en filminspelning. Och vilken förälder har inte haft en meter salami hemma som ingen velat äta och strumpor som färgat av sig? Sådant som skolbarnen försökt sälja för att få in stålar till skolresan. Det är komik i samtiden.

Det här är Felix Herngrens baby. Han är en humanistisk humorist som är en del av arvet efter Hasse & Tage, som nu är föremål för såväl film (Jane Magnussons) som bok (Kalle Linds). Jag fick tidigt korn på Herngren och älskade verkligen hans ”gubbar”. Dels polisen Papi Raul, dels kulturknutten Dan Bäckman.

Överklassparet Mickan (Josephine Bornebusch) och Fredde (Johan Rheborg) har middagsbjudning.
Överklassparet Mickan (Josephine Bornebusch) och Fredde (Johan Rheborg) har middagsbjudning.Foto: TV4/Cmore

Till ”Solsidan”, vars första säsong faktiskt floppade om ni minns, så har han lyckats locka några av våra bästa komiker ur den ironiska generationen. Det är väl bara Fredrik Lindström som saknas.

Och han har skapat några karaktärer som gör att serien kan fortsätta utan att hamna i en återvändsgränd. Samtidigt står det mesta still i samhället och de olika karaktärerna har fastnat i sina roller. Men det är också affärsidén med serien. Mickan (Josephine Bornebusch) kämpar fortfarande hysteriskt med att vara Solsidans First lady. Samtidigt som Alex blir mer och mer lik Stig Helmer. En kille som inte vågar.

Är det här sista säsongen? Jag älskar serier som bara tuffar på i all evighet. Problemet är snarare serier som slutat i förtid. Jag tänker på allt från Dustin Hoffmans fina ”Luck”, via galet svängiga ”Treme” till rockiga ”Vinyl”. Nej, jag hoppas ”Solsidan” fortsätter. I alla fall så länge man fortfarande kan få superstjärnor som Henrik Dorsin och Mia Skäringer att förnya kontrakten.

Per HägredSkicka e-post