Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Påklädd nakenmålning ska kläs av

En över 400 år gammal barockmålning i Florens av den framstående konstnären Artemisia Gentileschi ska återställas till sitt avklädda ursprung, i alla fall i digital form.
Konst • Publicerad 13 november 2022
Konservatorn Elizabeth Wick vid Artemisia Gentileschis censurerade målning.
Konservatorn Elizabeth Wick vid Artemisia Gentileschis censurerade målning.Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Arbetet med att restaurera "Allegoria dell'Inclinazione" utförs med ultraviolett ljus och röntgen för att skilja Gentileschis penseldrag från de som har tillkommit senare.
Arbetet med att restaurera "Allegoria dell'Inclinazione" utförs med ultraviolett ljus och röntgen för att skilja Gentileschis penseldrag från de som har tillkommit senare.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Det handlar om "Allegoria dell'Inclinazione", ungefär "Allegori över böjelsen", som målades av Artemisia Gentileschi 1616.

Konstverket föreställer en ung kvinna i naturlig storlek sittande med en kompass som hon håller i båda händerna. Porträttet antas föreställa konstnären själv och ursprungligen var hon helt naken. Men 70 år efter tavlans tillkomst skyldes hon för betraktaren med några ditmålade virvlande tygstycken.

Annons

Ett arbetslag med konservatorer i Florens ska nu restaurera och dessutom "klä av" den censurerade tavlan. De kan dock inte ta bort de ditmålade partierna utan att riskera skada konstverket.

Sex månaders arbete

I stället planerar man att återskapa originalet i digital form för att visa upp det vid en utställning nästa höst. Arbetet utförs med ultraviolett ljus och röntgen för att skilja Gentileschis penseldrag från de som har tillkommit senare. Projektet pågår i ett halvår och museibesökare ska kunna följa arbetet fram till 23 april.

– Genom henne kan vi prata om hur viktigt det är att återställa konst och hur viktigt det är att återställa kvinnors historia, säger projektets koordinator Linda Falcone.

Artemisia Gentileschi var känd för att kunna skildra kvinnofiguren med stor naturalism och för sin skicklighet med färg. Många av hennes målningar visade kvinnliga hjältinnor, ofta i våldsamma scener och ofta nakna. I dag anses hon vara en av sin tids största målare, men liksom många andra kvinnliga konstnärer har hon ofta hamnat i skymundan i historien.

Gentileschi var 22 år när hon målade tavlan på beställning av Michelangelo Buonarroti den yngre – arvtagare till renässansmästaren Michelangelo – vars hus senare blev till det museum där konstverket hänger i dag.

Förnedrande rättegång

När verket beställdes hade Gentileschi precis anlänt till Florens efter att ha tvingats genomlida ett både smärtsamt och förnedrade vittnesmål under en rättegång mot en konstlärare som våldtagit henne i Rom.

– Någon annan hade varit helt förstörd efter den erfarenheten, men Artemisia kommer tillbaka. Hon kommer till Florens. Hon får den här underbara uppgiften att måla en naken helfigur till taket i Buonarroti-huset. Jag tror att hon visar upp sig för folk, "det här är vad jag kan", säger chefskonservatorn Elizabeth Wick.

Det var Leonardo Buonarroti, en ättling till beställaren, som 70 år senare lät måla över verket eftersom det sägs att han inte ville utsätta sin fru och sina barn för nakenporträttet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons