Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Oscarsvinnare tillbaka med mörk thriller

Med den egensinnigt romantiska skräckfilmen ”The shape of water” tog Guillermo del Toro filmvärlden med storm, med fyra Oscarsstatyetter och förstapris på Venedigfestivalen.
Efter fyra år kommer han nu med sin nya film, den psykologiska thrillern ”Nightmare Alley” – en nyinspelning av ”Mardrömsgränden” från 1947.
Film • Publicerad 26 januari 2022
Guillermo del Toro på världspremiären för "Nightmare Alley" i New York i december. Arkivbild.
Guillermo del Toro på världspremiären för "Nightmare Alley" i New York i december. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Guillermo del Toro (i mitten) tillsammans med Richard Jenkins (vänster) och Bradley Cooper (höger) under inspelningen av "Nightmare Alley". Arkivbild.
Guillermo del Toro (i mitten) tillsammans med Richard Jenkins (vänster) och Bradley Cooper (höger) under inspelningen av "Nightmare Alley". Arkivbild.Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Bradley Cooper och Rooney Mara i "Nightmare Alley". Pressbild.
Bradley Cooper och Rooney Mara i "Nightmare Alley". Pressbild.Foto: Searchlight Pictures/AP/TT

När den 57-årige regissören själv får beskriva "Nightmare Alley" blir det med tre tydliga ord.

– Min film är mörk, den är desillusionerad och den är melankolisk, något som går igenom alla mina filmer, säger han till TT i en Zoom-konversation.

Annons

”Nightmare Alley” tar sin början under depressionens amerikanska 1930-tal. Stan (Bradley Cooper) får jobb på en cirkus där mycket går ut på att exploatera människor, bland annat en djupt förfallen man som presenteras som "den felande länken". Stan manipulerar sig uppåt i cirkusen och inleder en relation med en ung kvinna som han sedan försvinner med. Flera år senare är de båda ett framgångsrikt par som sysslar med manipulation och tankeläsning. Men i sann film noir-anda börjar det gå utför.

– Stan kommer aldrig att få nog, eftersom som han är en så tom människa. Han har det han ville ha, men efter bara några år är han inte nöjd. Han är inte nöjd med Molly, han vill ha mer berömmelse. Och detta leder till hans undergång.

"Känsla av undergång"

För Guillermo del Toro är temat på ett sätt personligt.

– Filmen är kopplad till den rädsla jag känner, varje dag. Känslan av att vi kan förlora allting på två minuter. Det finns en omedelbar känsla av undergång. Filmen talar till allt detta, eftersom noir, precis som skräck, alltid svarar på ekosystemet och zeitgeisten i det ögonblick då den skapas. Detta är en noir för samtiden.

Del Toro har gjort många filmer och tv-serier som skildrar olika sorters monster. På frågan om vilka som är dagens verkliga monster svarar han:

– Du hittar dem överallt, i ditt hem, i baren på hörnet. Det verkliga monstret är separationen i samhället, som ökar varje dag och som vi själva hjälper till med att öka. Vi läser och ser på sådant som bara bekräftar våra fördomar.

– Det är en riktigt otäck tid just nu. Det finns politiker och religiösa ledare som är som Stan, men vi har också sådana människor i våra liv. Personer som är tomma, men också mycket charmiga och förföriska och som hela tiden letar efter ytlig berömmelse och ytlig rikedom, klick och följare.

"Törs inte gå ut"

”Nightmare Alley” har inte gått så bra i USA som del Toro hade hoppats. Men han deppar inte för det.

– Filmer för en vuxen publik har drabbats av pandemin. Den publik som vill se filmer för vuxna törs inte gå ut. Det viktiga för mig är att få möjlighet att göra mina filmer, och vad som sedan händer med dem kan jag inte förespå, säger han.

Han trodde aldrig att "The shape of water" skulle bli en sådan framgång som den blev.

Annons

– Jag trodde ”Crimson peak” skulle bli en hit och det tog fyra år för den att bli det. Jag har hållit på med det här i 30 år. Jag har haft framgångar och jag har haft floppar. Det är okej för mig. Det som händer, det händer.

Fakta: Guillermo del Toro

Ålder: 57 år.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer (i urval): "Cronos", "Mimic", "Hellboy", "Pans labyrint", "Pacific rim", "Crimson peak", "The shape of water" (vann fyra Oscars och Guldlejonet I Venedig).

Aktuell: Med "Nightmare Alley" som får svensk biopremiär 28 januari.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons