Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Operasångerskan Christiane Eda-Pierre är död

Musik • Publicerad 7 september 2020
Sångerskan Christiane Eda-Pierre. Arkivbild.
Sångerskan Christiane Eda-Pierre. Arkivbild.Foto: Joel Robine/AFP/TT

Franska sopranen Christiane Eda-Pierre har avlidit. Hon bröt ny mark som Frankrikes första svarta sångerska på operascenen. Eda-Pierre föddes på Martinique i Västindien och lärde sig att läsa noter redan som treåring av sin mamma som var pianolärare.

Hon kom till Paris under det sena 1950-talet och lärde känna barytonsångaren Charles Panzera, som föreslog att hon skulle söka till skolan Conservatoire de Paris.

Annons

– Mina ögon nästan ploppade ut ur mitt huvud vid tanken. 'Jag, en svart flicka, på konservatoriet? Det är inte möjligt', har hon berättat i en intervju 2013.

Hon debuterade på operan i Nice och fick senare större roller i Paris. En av höjdpunkterna i hennes karriär var uppsättningen av Offenbachs "Hoffmans äventyr" 1977. Hon turnerade och gästspelade på operahus i London, Berlin, Wien, Moskva och New York, där hon debuterade på Metropolitan 1980.

Enligt familjen dog Christiane Eda-Pierre av naturliga orsaker. Hon blev 88 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons