unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ola Larsmos kämpande överste drabbar läsaren

I sin nya roman ”Översten” återvänder Ola Larsmo till emigrationens historiska miljöer. Om han i ”Swede Hollow” gav utrymme för många olika röster så låter han här en enda, stark röst bära berättelsen: Knut Oscar Broadys. Vår recensent Thomas Kjellgren läser en fascinerande roman som, med total närvaro i varje ögonblick, framkallar ett häpnadsväckande levnadsöde från 1800-talets mitt.
Författaren Ola Larsmo är aktuell med romanen "Översten", som rör sig i samma historiska miljöer som förra boken ”Swede Hollow”.
Författaren Ola Larsmo är aktuell med romanen "Översten", som rör sig i samma historiska miljöer som förra boken ”Swede Hollow”.
Foto: Jessica Gow

Översten

ROMAN
Författare: Ola Larsmo
Förlag: Kaunitz-Olsson

Ola Larsmos ”Swede Hollow”, från 2016, var ett mångstämmigt körverk av röster som med oförglömlig realism skildrade den misär som visade sig bli hela livet för många av de svenska utvandrare som sökte sig till Amerika under 1800-talet.

Hans nya roman, ”Översten” är ett verk för en enda, men mycket stark, röst: Knut Oscar Broadys (eller Brundin som han ursprungligen hette). Genom Larsmos skarpa blick och nyansrika språk växer ett märkligt levnadsöde fram, som tar oss med på en resa från Broadys fattiga uppväxt i Uppsala till livet i New York, där han blir frälst och även utbildar sig till baptistpastor. Tidigt ser han rasismens ondskefulla rötter och för att bekämpa slaveriet ansluter han sig till de nordamerikanska styrkorna i inbördeskriget. Efter kriget återvänder han till Sverige för att grunda en baptistkyrka.

quote
Det är en fullständigt drabbande utvecklingsroman som Ola Larsmo iscensätter.

Ola Larsmo har i flera av sina böcker alltmer förankrat sitt berättande i historiska miljöer med framträdande dokumentära inslag. Detta kännetecknar även ”Översten” som är som ”en roman som växer på ett verkligt liv som murgröna på en ek”, som författaren fint uttrycker det i ett efterord till denna omfattande 600-sidiga roman”. Berättelsen bygger på verklighet men är också ”avbildning och fiktion”.

Det är en fullständigt drabbande utvecklingsroman som Ola Larsmo iscensätter. Om livet länge för Knut Oscar är ett ovisst famlande i tillvaron så blir döden tidigt en förtrogen livskamrat. De sex syskonen i Uppsala dör en efter en. Fadern försvinner bort i alkoholismen och mamman lämnar plötsligt familjen och Sverige för att emigrera till Amerika. Själv får han, genom olika tillfälligheter, möjlighet att studera, han blir militär och gifter sig med Lotten.

När Knut Oscar och den gravida Lotten till slut själva bestämmer sig för att resa till Amerika blir överfarten till Quebec inte bara stormig utan dramatiskt förödande. Rödsoten skördar offer efter offer bland passagerarna. Lotten föder en dotter på båten, men dör själv i barnsäng och begravs ute till havs.

quote
Varje stridsscen från slagfälten återger Ola Larsmo med en ibland nästan irriterande realistisk grundlighet.

Ensam, med den lilla flickan på armen (goda, hjälpsamma kvinnor har hjälpt honom med barnet) kommer han till New York där han länge, utan framgång, söker sin försvunna moder. När flickan insjuknar och dör blir Knut Oscar Broady alldeles vilse och driver självdestruktivt omkring i New York, ständigt med fara för sitt eget liv. Räddningen blir en baptistförsamling och människorna där. Med sin Gudsövertygelse går han vidare ut inbördeskriget.

Varje stridsscen från slagfälten återger Ola Larsmo med en ibland nästan irriterande realistisk grundlighet. Han tar god tid på sig att befinna sig inne i ögonblicken. Men det är just detta som är hans verkliga styrka som författare: en total närvaro i varje detalj. Men han besitter också en känslig inlevelseförmåga som får varje gestalt att alltid framstå i konturskarp och trovärdig belysning.

”Översten” är en häpnadsväckande och engagerande roman som oförglömligt fångar ett levnadsöde i 1800-talets omvälvande brytningstider, både i Sverige och USA.