Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nytt pop-arkiv öppnar i Manchester

Nöje • Publicerad 6 april 2022
John Rylands bibliotek i Manchester startar ett nytt arkiv för populärkultur. Arkivbild.Foto: Wade Payne

En Gutenbergbibel, ett Shakespeare-originalmanus och världens äldsta fragment av Nya testamentet får snart sällskap av en låttext av Joy Division.

Det är John Rylands forskningsinstitut och bibliotek i Manchester, som förvarar ovan nämnda artefakter, som adderar Ian Curtis handskrivna text till Joy Division-låten "She's lost control" till sina samlingar. Med det startar man projektet British Pop Archive (BPA), som man hoppas ska bli en nationell samling för populärkultur, skriver The Guardian.

Den handskrivna låttexten kommer från Rob Gretton, Joy Divisions och New Orders manager, som under sin livstid notoriskt sparade allt material. BPA:s samling kommer bland annat att innehålla mer material från honom, men även från tv-bolaget Granada TV som producerar tv-klassikern "Coronation Street".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons