Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nya "Borgen" landar mitt i den politiska hetluften

Utrikesminister Birgitte Nyborg hamnar under hård press direkt när "Borgen" gör comeback.
Att återvända till paradrollen var inte lätt för skådespelaren Sidse Babett Knudsen.
Tv • Publicerad 13 april 2022
Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) har blivit utrikesminister i "Borgen" när geopolitiska spänningar utvecklas på Grönland. Pressbild.
Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) har blivit utrikesminister i "Borgen" när geopolitiska spänningar utvecklas på Grönland. Pressbild.Foto: Mike Kollöffel/Netflix
Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) har gått tillbaka till journalistiken i den nya säsongen av "Borgen". Pressbild.
Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) har gått tillbaka till journalistiken i den nya säsongen av "Borgen". Pressbild.Foto: Mike Kollöffel/Netflix
Mikkel Boe Følsgaard spelar Asger, nybliven Arktisambassadör på uppdrag i Grönland – och en ny viktig rollfigur i "Borgen"-universumet. Pressbild.
Mikkel Boe Følsgaard spelar Asger, nybliven Arktisambassadör på uppdrag i Grönland – och en ny viktig rollfigur i "Borgen"-universumet. Pressbild.Foto: Mike Kollöffel/Netflix

När Adam Price började skriva manuset hade inte en tanke på att det var en ny säsong av "Borgen" han filade på. Han ville skriva en spännande politisk thriller vars konflikt matades av relationerna, och inte minst de starka känslorna, mellan Danmark och Grönland.

– Sedan när vi läste de första versionerna av manuset såg jag att det hade alla de välkända miljöerna, det var utrikesministeriet, Borgen, journalister. Jag kände bara "my god, detta är ju 'Borgen'. Varför gör vi inte 'Borgen'?, säger han genom ett Zoom-fönster.

Annons

Sagt och gjort. En ny oljefyndighet på Grönland blir startskottet för dramatiken. Grönländarna skruvar upp tonläget gentemot den gamla kolonialmakten Danmark. Fyndet får också stormakterna att flockas och de geopolitiska spänningarna landar i knäet på den danska utrikesministern – ingen mindre än Birgitte Nyborg.

I tre hyllade säsonger av "Borgen", som sändes mellan 2010 och 2012, fick man följa den unga Birgitte Nyborgs oväntade utnämning till den första kvinnliga danska statsministern, hyllad för sitt patos. Så småningom kraschade privatlivet men Nyborg blev en slipad maktspelare.

"Lämna henne i fred"

I "Borgen – riket, makten och äran", som görs tillgänglig på Netflix den 14 april och regisseras av bland andra Per Fly, är Birgitte Nyborg i 50-årsåldern med vuxna barn.

Mognare, absolut, men kanske också mer makthungrig och samtidigt mer sårbar.

– När folk har frågat om det inte ska bli mer av "Borgen" har jag alltid känt nej, lämna henne ifred. Hon klarade sig bra. Det kändes vanhelgande, säger Sidse Babett Knudsen genom samma Zoom-fönster som Adam Price.

Men samtidigt. Om det ändå skulle dyka upp en möjlighet ville hon inte vara den som stod i vägen.

– Jag var verkligen superrädd. Men det blev en sådan stor glädje och verkligen intressant. Hon var enkel att hitta tillbaka till men det blev ändå så annorlunda.

TT: Du har spelat en politiker länge, har du någonsin funderat på att göra det på riktigt? Sånt händer ju.

– Ha, det finns inget jag skulle vilja mindre än att leda mitt land, säger Sidse Babett Knudsen.

Adam Price bryter in:

Annons

– Fast om du skulle bli vald så kan du ringa mig, så skriver jag dina tal.

– Ja, i så fall så kan jag tänka mig att ställa upp, säger Sidse Babett Knudsen.

Surrealistisk tajmning

Seriens tajmning är surrealistisk, minst sagt. När manuset skrevs för två år sedan låg kriget i Ukraina förstås långt borta. Ändå nämns "krisen mellan Ryssland och Ukraina" redan i första avsnittet (det är konflikten på Krim 2014 som avses) och handlingen kretsar kring skumma ryssar, spänningar kring oljan och militariserade områden i Arktis.

– Vi har ofta blivit beskyllda för att titta in i en kristallkula. I den första säsongen hade vi ren tur som lanserade den "första kvinnliga statsministern" i Danmark. Tre månader senare blev Helle Thorning-Schmidt den första kvinnliga statsministern på riktigt, säger Adam Price och fortsätter:

– Den här gången har vi haft tur, och världen otur, med den här nya förfärliga konflikten i Ukraina. Världen är en väldigt mörk plats, vi vill det bästa men vi hamnar alltid i det värsta. Och om det verkligen skulle hittas olja i Arktis skulle ju USA, Kina och Ryssland dyka upp direkt.

Fakta: "Borgen"-skådespelarna om sina rollfigurer

Sidse Babett Knudsen om Birgitte Nyborg, utrikesminister:

"Birgitte är mognare och smartare, har en ny titel och vuxna barn. Det har varit utmanande för jag fick ta henne till ställen som jag kände motstånd inför. Hon är ju en hjälte, min hjälte också. Som skådespelare kan man oroa sig för att det ska kännas som upptrampade spår att återvända till roller, men så blev det inte. Det var ett utforskande och det är ju det man lever för."

Birgitte Hjort Sørensen om Katrine Fønsmark, nyhetschef:

"Vi känner henne som en person som brukar lyckas på jobbet men inte i privatlivet. Nu är det tvärtom. Precis som jag själv har hon blivit äldre, mer nyanserad. Hon känns som en gammal vän på Facebook som man inte har haft så bra kontakt med men som det är kul att återse, 'aha, hon är gift och har ett barn till'."

Mikkel Boe Følsgaard om Asger Holm Kirkegaard, nybliven Arktisambassadör:

"Asger är bra på sitt jobb och allmänt extrovert men han har ett problem, åksjuka. Han har aldrig tidigare varit utanför Köpenhamn så det blir en viktig resa på flera plan för honom att åka till Grönland. Jag spelade honom som att det är första gången som han upptäcker kärleken och att det får honom att hitta nya sidor av sig själv."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons