Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ny Emmy till Ludwig Göransson

Kompositören Ludwig Göransson har tilldelats en Emmy för musiken till tv-serien "The Mandalorian".
Tv • Publicerad 13 september 2021
Kompositören Ludwig Göransson har fått pris igen. Arkivbild.
Kompositören Ludwig Göransson har fått pris igen. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Priset för bästa originalmusik till en tv-serie gick precis som i fjol till den svenske kompositören och låtskrivaren Ludwig Göransson för "Star wars"-serien "The Mandalorian". Det delades ut under en av flera förgalor till den stora Emmygalan, som hålls till helgen.

Att prisas igen för samma serie var inte någonting som han hade väntat sig. Och Göransson berättar att arbetet med säsong två var väldigt annorlunda på grund av pandemin.

Annons

– Till säsong ett, som var före pandemin, så hade vi ju en hundra personer stor orkester till varje avsnitt. Inför säsong två kunde vi först inte spela in livemusik tillsammans.

Först att spela tillsammans

För att komma vidare fick man arbeta runt rådande covidregler och hitta kreativa lösningar. Men så småningom släppte restriktionerna i Kalifornien.

– Jag tror att vi var en av de första produktionerna i LA som började spela in live igen. Innan vi gjorde det så spelade alla musiker in ensamma på varsitt håll.

Vad gäller musiken så tycker Göransson att den har utvecklats och fördjupats för varje avsnitt.

– Det blir som att man skapar starkare och starkare band med karaktärerna. Och just sista avsnittet i säsong två är väldigt emotionellt.

"Kul att få fira"

Göransson har tidigare, förutom sina två Emmys, även vunnit en Oscar och tre Grammys, men han vill inte lyfta fram något pris som mer speciellt än något annat.

– Det spelar inte så stor roll vilket pris man får, det är mest att det känns kul att man kan fira något med folk som man jobbar med.

– Jag kunde tyvärr inte gå på själva Emmygalan för just den här helgen framför vi musiken från filmen "Black panther" live på Hollywood Bowl. Sista framförandet är nu (på söndagen) så jag får fira där, säger han.

Just "Black panther"-musiken fick Göransson en Oscar för 2019.

Med sammanlagt 24 nomineringar är "The Mandalorian” tillsammans med "The crown" den mest nominerade serien under årets Emmyutdelningar. De två serierna slåss om priserna i drama-kategorin, där även mångfaldigt nominerade "The handmaid's tale" tävlar.

Den stora galan hålls den 19 september med komikern Cedric the Entertainer som värd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons