Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lundell ska rädda svensk biofilm med skräck

Den mångsysslande sociala medier-profilen Joakim Lundell har tagit steget in i filmbranschen. Debuten sker med skräckfilmen "Feed".
Film • Publicerad 9 april 2022
"Det har väl varit så i hela mitt liv, jag har kämpat mot det omöjliga, säger Joakim Lundell, som nu ska göra skräckfilm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sofia Kappel, som tilldelades en Guldbagge för sin debutroll i "Pleasure" i vintras, ska tillsammans med Molly Nutley spela huvudrollerna i Joakim Lundells skräckfilm. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Inspelningen är påbörjad och på rollistan står bland andra Molly Nutley ("Änglagård - tredje gången gillt", "Beck"- serien) och det nya stjärnskottet Sofia Kappel, som tilldelades en Guldbagge i vintras för debutrollen i det omtalade porrdramat "Pleasure".

– De har två av de största rollerna i filmen och de kommer att råka ut för ganska mycket. Jag är så glad för dem, speciellt Sofia. Henne har jag tjatat om varenda dag, hon kommer att bli nästa stora svenska superstar, säger Joakim Lundell på telefon.

Brinner för biograferna

Annons

Han slog igenom på Youtube och har en enorm följarskara på sociala medier. Kanske är det aningen oväntat att just Joakim Lundell drömmer om att göra en film för bio – med förhoppningen att locka tillbaka den breda publiken till svensk film.

– Jag hoppas verkligen att jag kan göra det. Jag brinner verkligen för att biograferna ska finnas kvar. Det behövs, vi människor har behov av att komma ut och interagera med andra, inte bara sitta hemma och kolla på streaming.

Skräckfilmer som Stephen Kings "The shining" och "Det" var viktiga influenser under uppväxttiden, de gjorde honom "livrädd". Målsättningen är att "Feed" ska innehålla både psykologisk skräck och blod i samma anda.

– Det är verkligen en utmaning att göra skräck. Jag ville ha ett manus som håller ihop, inte bara bygger på att någon springer och jagar någon genom hela filmen och inte heller bara på "jump scares". Jag tycker inte att man blir rädd på riktigt då.

Bakom produktionen står Scandinavian Content Group och en ännu inte offentliggjord finansiär ("Som jag är väldigt stolt över"). Joakim Lundell är exekutiv producent och arbetar med filmens alla delar – som manus, rollsättning, look, klippning och regi.

– Det har väl varit så i hela mitt liv, jag har kämpat mot det omöjliga. Om man backar tillbaka bandet tio år så bodde jag i en trappuppgång och hade missbruksproblem. Jag hade inga förutsättningar men därifrån reste jag mig till där jag är i dag.

"Livrädd för att bli skolad"

Joakim Lundell lyfter fram arbetet med det Kristallen-belönade realityprogrammet "Spökjakt" som en bra skola. Tillsammans med sin fru Jonna Lundell söker han i programmet efter paranormala fenomen och han säger att han fick fria händer av tv-kanalen Discovery +.

– Jag tycker bara att det är positivt att jag är självlärd. Jag är livrädd för att bli skolad. Men självklart är jag rädd för att misslyckas med filmen, jag kommer att vara vaken dygnet runt i flera månader för att se till att det här blir bra.

TT: Vad kommer att känneteckna en Joakim Lundell-film?

– Jag hoppas att det är något som är väldigt, väldigt välgjort. Mina följare har ju en väldigt hög tilltro till mig, kanske lite för hög, vilket jag har försökt förklara för dem. "Äntligen kommer det en bra film" säger de hela tiden, säger Joakim Lundell och fortsätter:

Annons

– Men jag hoppas att den gör ett avtryck i svensk skräckfilm. Oavsett hur det går är jag stolt över att jag har uppnått min dröm. Jag har jobbat hårt för det, jag har ingen kusin på SF eller något sådant.

Fakta: "Feed" – detta är känt om Joakim Lundells nya film

Vad: En skräckfilm som ska få biopremiär i slutet av 2022.

Medverkande: Molly Nutley och Sofia Kappel. Fler medverkande ska presenteras senare.

Manus: Paolo Vacirca, Henry Stenberg.

Regissör: Johannes Persson.

Exekutiv producent: Joakim Lundell. "Jag tycker att det är en bra titel för det betyder att jag kan göra allting."

Inspiration: Crazy pictures-kollektivet. "De är jätteduktiga och kommer inte heller från ett traditionellt håll och det är precis vad Sverige behöver."

Joakim Lundell om Sverige som filmland: "Vi är ju ett riktigt dramaland men alla trender går fram och tillbaka. Jag har kommit till den punkten att jag inte vill se fler dramaproduktioner, jag har sett alldeles för många."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons