Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Dansk författare chockad av Nordiska rådets pris

Solvej Balle tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för "Udregning af rumfang I, II och III", de första tre delarna i en serie av totalt sju planerade band.
Vinsten chockade den danska författaren.
Kultur • Publicerad 1 november 2022
Karin Rehnqvist, tonsättare och professor. Arkivbild.
Karin Rehnqvist, tonsättare och professor. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Det blev varken Kerstin Ekmans "Löpa varg" eller Linn Ullmanns "Flicka, 1983" som fick årets litteraturpris. Istället valde juryn vad de kallar "ett mästerverk i tiden", danska Solvej Balles "Udregning af rumfang I, II och III".

Romanen handlar om Tara Selter, som plötsligt stängs ute från veckornas och månadernas växlingar och gång på gång tvingas uppleva den 18 november. Enligt juryn ställer verket "grundläggande frågor om vad våra individuella upplevelser av tid och rum gör med våra liv och samliv."

Annons

Enligt juryn gav de tre första banden perspektiv på samtidsteman som tillväxt, aktivism och kön.

– Nu blir det kanske lite för mycket uppmärksamhet kring de nästa. Det känns nästan skrämmande, säger Solvej Balle efter prisutdelningen.

– Jag är klar med det fjärde bandet, det kommer från tryckeriet i morgon. Och jag har kommit ganska långt med nästa.

TT: Varför ville du skriva om tid?

– Tid är centralt för en berättelse. För mig består berättandet till väldigt stor del av tid. Men jag vet egentligen inte varför det blev en berättelse där tiden stannar. Men det är något lockande och spännande i det.

I år ligger prissumman på 468 000 kronor och som traditionen bjuder delades Nordiska rådets priser ut i samband med den årliga sessionen, som den här gången hålls i Helsingfors.

Svensk musikvinnare

Sverige blev dock inte utan priser: kompositören Karin Rehnqvist fick ta emot musikpriset för verket "Silent earth", som kallas för "ett omtumlande och starkt uppfordrande verk".

Juryn slår fast att "med klimatkatastrofen som fond växer ett stort anlagt musikdramatiskt narrativ för kör och orkester fram som leder lyssnaren från is till eld med en obeveklig kraft".

– På slutet är det ett stort slagverkssolo med tre slagverkare som går loss tillsammans med stråkar, som hugger ganska hårt. Det är tufft och ganska mörkt, men jag tänkte att jag ska inte försöka att göra det trevligare än det är, säger Karin Rehnqvist till TT efter prisutdelningen.

Hon tycker att musiken blir ett sätt att bearbeta kollektiva trauman, som klimatkrisen.

Annons

– Musik är känslornas språk. Om man förstår det här känslomässigt, så kanske det blir mer begripligt än om vi bara läser statistiken.

TT: Vilken känsla vill du väcka hos den som lyssnar?

– Gör något! Gör något!

Rapaces film prisad

I filmkategorin stod "Clara Sola", i regi av Nathalie Álvarez Mesén för svenskhoppet men det blev det egensinniga isländska skräckdramat "Lamm", i regi av långfilmsdebuterande Valdimar Jóhannsson, som fick priset. Manuset är skrivet av den isländske författaren Sjón.

Där syns svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna och till TT sade hon om filmen att den hade ett "fantastiskt välbalanserat manus" om sorg och moderskap.

– Valdimar kom till mig i London med manuset och jag läste fram till födseln av lammet och trodde först att jag hade läst fel, "vänta den har en bebiskropp och ett lammhuvud". Så började jag visualisera det och blev lite illamående samtidigt som jag satt och smålog, sade hon till TT.

Pris till terrorskildring

Bland barn- och ungdomslitteraturkategorin märktes bland andra svenska Emma Adbåges bilderbok "Naturen" och ungdomsromanen "Himlabrand" av Moa Backe Åstot bland de nominerade.

Men priset gick till norska Nora Dåsnes "Ubesvart anrop" för ett "starkt, trovärdigt och nyanserat verk om hur terrorangreppet den 22 juli 2011 drabbade hela den norska nationen."

Fakta: Vinnarna av Nordiska rådets priser

Nordiska rådets litteraturpris: Solvej Balle för "Om udregning af rumfang I, II och III".

Nordiska rådets filmpris: Den isländska filmen ”Lamm” av regissören och manusförfattaren Valdimar Jóhannsson, manusförfattaren Sjón och producenterna Hrönn Kristinsdóttir och Sara Nassim.

Nordiska rådets musikpris: Den svenska kompositör Karin Rehnqvist.

Nordiska rådets miljöpris: Mariehamns stad från Åland för Nabbens våtmark.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris: Nora Dåsnes för ”Ubesvart anrop”.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons