Kultur

Norsk läsfest om mord i medelklassen

bokrecension Artikeln publicerades
Helene Flood.
Foto: Polaris förlag
Helene Flood.

Norrmännen krossar allt motstånd även på deckarfronten. Det tycker i alla fall Per-Axel Svensson, som har läst Helene Floods välskrivna psykologiska thriller ”Terapeuten”. Det är hennes första bok för vuxna och den är såld till 26 länder.

Terapeuten

Psykologisk thriller

Författare: Helene Flood

Översättning: Lotta Eklund

Förlag: Polaris

”Man ska inte vara ensam.”, skriver Hjalmar Söderberg. ”Man ska inte vara för många. Man ska vara två!” Sara och Sigurd i Helene Floods utsökta ”Terapeuten” är verkligen två. Tror åtminstone Sara.

Hon driver psykologpraktik hemma i villan i utkanten av Oslo. Sigurd jobbar järnet tillsammans med några kollegor på nystartade arkitektbyrån nere i staden.

All tid utöver jobb går åt till att renovera gamla villan de tagit över efter en nära anhörig. Men gradvis går allt i stå....Sigurd spikar och kaklar allt mindre om kvällarna och och sitter mest och spelar på datorn tills han en morgon försvinner hemifrån för att aldrig återvända.

Några dagar senare hittas han mördad, skjuten i ryggen.

Vad har hänt?

Ja, frågorna tornar förstås upp sig och vore det inte för det fantastiska språket skulle kanske det här blivit en ganska konventionell spänningsroman där händelserna gradvis hamnar på rätt plats.

Men så blir det inte. Det blir inte förutsägbart. Helene Floods språkhantering gör i stället det här till en rejäl läsfest. Och även om retarderings-effekterna är många och man nästan är på väg att bli otålig, vill man ändå inte riktigt att den här berättelsen ska ta slut. Sällsynt välskrivet.

Dessa norskar, bäst i allt!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.