Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Norrlands litteraturpris till Elin Anna Labba

Författaren Elin Anna Labba tilldelas Norrlands litteraturpris 2021 för "Herrarna satte oss hit".
Litteratur • Publicerad 4 juli 2021
Elin Anna Labba, författare och journalist, prisas för boken "Herrarna satte oss hit".
Elin Anna Labba, författare och journalist, prisas för boken "Herrarna satte oss hit".Foto: Janerik Henriksson/TT
Alma Thörn prisas i kategorin barn- och ungdomslitteratur.
Alma Thörn prisas i kategorin barn- och ungdomslitteratur.Foto: Jessica Gow / TT

Labbas "Herrarna satte oss hit" sätter ljuset på tvångsförflyttningen av samer i Sverige. Delar av juryns motivering lyder:

"Muntliga vittnesmål och arkiverade dokument sammanfogas med jojk, kartor och fotografier till en litterär väv som lyfter fram en osynliggjord del av nordisk historia; den om statliga övergrepp och kolonial myndighetsutövning gentemot samer. Texten ger röst åt förstahandsvittnen på väg att tystna och de marker de tvingades lämna. I denna sorgsamt vackra och därtill viktiga hybrid till bok visas vad som är möjligt att göra med litteraturen".

Annons

"Herrarna satte oss hit" tilldelades även 2020 års Augustpris i kategorin årets fackbok.

Serieroman prisas

Priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur tilldelas Alma Thörn för serieromanen "Alltid hejdå", en skilsmässohistoria sedd ur barnets ögon. Boken beskrivs av juryn som "en visuellt och känslomässigt stark berättelse som är omöjlig att inte sugas in i".

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, till föregående års bästa böcker med tydlig norrländsk koppling. Sedan 2014 delas priset ut i två kategorier. Prissummorna är på vardera 10 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons