Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Nazistulen konst beslagtogs från museer i USA

Amerikanska myndigheter har beslagtagit tre konstverk som misstänks ha stulits av nazisterna från en känd judisk underhållare och konstsamlare som dödades i Förintelsen.
Konst • Publicerad 15 september 2023
De tre skisserna av Egon Schiele är daterade 1916, 1917 och 1911.Foto: AP/TT

Konsten har ett sammanlagt värde på motsvarande 41 miljoner kronor.

Det handlar om tre skisser av den österrikiske expressionisten Egon Schiele. Fram till nyligen fanns verken på museer i Chicago och Pittsburgh samt på Oberlin College i Ohio. Enligt en domstol i New York finns rimliga skäl att tro att konsten har stulits och hamnat på museerna efter att den sålts vidare.

Annons

Museerna i Chicago och Oberlin bestrider beslagtagande och argumenterar för att man har skaffat konstverken på laglig väg, medan det i Pittsburgh uppger att man tänker samarbeta helt med domstolen.

Konstverken tros ha tillhört den kände österrikiske kabaréartisten Fritz Grünbaum, som dödades i koncentrationslägret i Dachau 1941. Det var ättlingar till Grünbaum som påkallade myndigheternas uppmärksamhet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons