GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Musikförläggarna slutar prisa brottsmisstänkta

"Förövare och gärningspersoner" kommer inte längre att tilldelas Musikförläggarnas pris, enligt ett nytt beslut.
Men var går gränsen för vem som är en förövare? Det kan organisationen ännu inte svara på.
Musik • Publicerad 29 juni 2022
Musikförläggarna ändrar sina riktlinjer för vem som kan prisas på deras gala i höst. Arkivbild.
Musikförläggarna ändrar sina riktlinjer för vem som kan prisas på deras gala i höst. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Musikförläggarnas pris ska inte längre kunna gå till upphovsmakare som misstänks för brott. "Musikförläggarna arbetar för att musikbranschen ska kunna erbjuda en trygg , jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Därför väljer vi att inte dela ut pris till personer är förövare eller gärningspersoner", säger ordförande Kerstin Mangert. Pressbild.
Musikförläggarnas pris ska inte längre kunna gå till upphovsmakare som misstänks för brott. "Musikförläggarna arbetar för att musikbranschen ska kunna erbjuda en trygg , jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Därför väljer vi att inte dela ut pris till personer är förövare eller gärningspersoner", säger ordförande Kerstin Mangert. Pressbild.Foto: Musikförläggarna

Är det rimligt att prisa artister som misstänks för grova brott?

Den frågan blev högaktuell under 2021, när hiphopartisten Yasin utsågs till årets artist på P3 Guld – samtidigt som han satt häktad, misstänkt för stämpling till människorov av en annan artist.

Nu väljer Musikförläggarna att utestänga "gärningspersoner och förövare" från sin gala. Kerstin Mangert, ordförande för branschorganisationen, säger att man med beslutet vill skapa ett "tryggt, jämlikt och inkluderande" Musiksverige.

– Vi vill inte dela ut priser till de här enskilda individerna, det understödjer branschens problem med arbetsmiljön, säger hon, och förtydligar:

– Om man är en förövare kan man också vara det mot en person som man samarbetar med. Risken är stor att de drabbade drar sig ur branschen.

"Skapa trygghet"

TT: Ser ni något problem med att ni sitter på makten över vilka personer som lyfts fram?

– Om man fastställer riktlinjerna vet alla vilka riktlinjer man har att förhålla sig till. Jag tycker inte att det är en maktposition, det är en tydlighet vad det är för typ av beteende vi accepterar i branschen, säger Kerstin Mangert.

TT: Hur påverkar det musiken att bara laglydiga prisas?

– Genom att vara tydliga med vilka beteenden vi inte accepterar hoppas vi på att bidra till en trygg, jämlik och inkluderande musikbransch, där fler kommer att känna sig välkomna och avslappnade. Det tror vi kommer att stimulera det konstnärliga arbetet.

Kan göra utredningar

Exakt vilka riktlinjer som ska gälla är dock fortfarande oklart. Musikförläggarna har inte heller fattat beslut om vilken typ av brottslighet som diskvalificerar artister från vinstchanser.

– De avvägningar och gränsdragningar som är på bordet just nu är att personer inte kan nomineras om de ligger i en rättsprocess, om man avtjänar ett straff eller på andra sätt inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, säger Kerstin Mangert.

TT: Hur bedömer man om någon inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, om det inte finns en rättsprocess?

– Om vi får kännedom om en händelse som inte har behandlats av rättsväsendet kan vi komma att ta hjälp av en extern instans, exempelvis en utredare eller ett etiskt råd, säger Kerstin Mangert.

TT: Kan du ge något exempel på vad det skulle kunna handla om?

– I dagsläget har jag inte svar på den frågan.

Kan utestänga en

Om en av flera låtskrivare bakom samma verk misstänks för brott, kan resterande tilldelas priset.

– Som vi tänker nu kommer de upphovspersoner som uppfyller riktlinjerna att hyllas, men inte den som inte uppfyller riktlinjerna. Enligt upphovsrättslagen behöver vi namnge alla, men vi kommer inte att hylla och prisa personen på själva galan.

TT: Är det möjligt?

– Ja, det tänker jag att vi kan skilja på. De kommer inte att få något pris, diplom och de kommer inte att bli nominerade, säger hon

TT: Ser ni några risker med de nya reglerna?

– Vi är medvetna om att vi är de första i branschen som tar de här besluten, och det kommer att bli en diskussion. Vi välkomnar den diskussionen. Vi behöver få in alla aspekter och perspektiv för att få till de slutgiltiga riktlinjerna.

Målet är att de nya riktlinjerna ska införas till 2022 års gala i höst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.