Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Monika Fagerholm får Övralidspriset

Litteratur • Publicerad 8 april 2022
Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm får Övralidspriset. Arkivbild.
Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm får Övralidspriset. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Finlandssvenska författaren Monika Fagerholm tilldelas Övralidspriset.

– Det var helt oväntat. Det är roligt att juryn lyfter fram det humoristiska i mina romaner, för även om de handlar om tunga och allvarliga saker så har de också humor. I mörkret finns bara mörker, men bara lite ljus kan ge den där livskänslan, säger hon i en intervju med Corren.

Annons

Monika Fagerholm debuterade 1987 med "Sham", en serie prosastycken. 1994 kom romanen "Underbara kvinnor vid vatten", som har filmatiserats och utkommit i elva länder. Hon tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2020 för "Vem dödade Bambi?".

Övralidspiset tillkom efter önskemål i Verner von Heidenstams testamente och ges till författare, essäister eller forskare med humanistisk inriktning.

Prissumman är på 300 000 kronor och pristagaren utses av Stiftelsen Övralid. Priset delas ut på Verner von Heidenstams födelsedag den 6 juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons