Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Miyazakis sista film öppnar två filmfestivaler

Film • Publicerad 17 augusti 2023
Japanska filmskaparen Hayao Miyazaki kommer att visa sin "Hur lever du?" – som också är hans sista – på filmfestivalerna i Toronto och Sam Sebastián i höst. Arkivbild.
Japanska filmskaparen Hayao Miyazaki kommer att visa sin "Hur lever du?" – som också är hans sista – på filmfestivalerna i Toronto och Sam Sebastián i höst. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Animatören och filmskaparen Hayao Miyazakis nya långfilm "Hur lever du?" – som han också sagt kommer att vara hans sista – kommer att öppna filmfestivalen i den baskiska regionen San Sebastián i Spanien 22 september.

Det blir därmed också filmens europeiska premiär eftersom den två veckor innan dess kommer öppna filmfestivalen i Toronoto. Filmen visades i Japan i mitten av juli.

Annons

Filmen handlar om en sörjande pojke som upptäcker ett övergivet torn i sin nya stad och därinne hittar en fantastisk värld med en talande gråhäger.

Miyazaki har jobbat med filmen sedan 2016 och i en intervju 2017 berättade han att filmen är baserad på hans favoritbok från barndomen: Genzaburo Yoshinos "Hur lever du?", på japanska "Kimitachi wa dou ikiru ka?".

Han vann en Oscar för bästa animerade film med sin internationella succé "Spirited Away" 2001 och fick en Hedersoscar för sin filmgärning 2014.

Under filmfestivalen i San Sebastián kommer också den spanske filmstjärnan Javier Bardem att få motta pris för sitt arbete inom filmen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons