Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Mindre gangsterrapp i radio efter mordet på Einár

Låtar av gangsterrappare har spelats betydligt mer sällan på Sveriges Radio efter mordet på rapparen Nils "Einár" Grönberg, enligt .
Musik • Publicerad 10 december 2021
Dree Low tar emot priset Framtidens Artist under P3 Guld-galan. Arkivbild.
Dree Low tar emot priset Framtidens Artist under P3 Guld-galan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Mordet väckte liv i debatten om vilka kopplingar som finns mellan svensk gangsterrap och kriminalitet. Sveriges Radios linje har varit att musiken ska fortsätta spelas. Men under de första 30 dygnen efter mordet spelades till exempel Haval Khalil bara vid ett enda tillfälle, vilket är en minskning med 97 procent jämfört med före mordet.

På samma vis är det med Salah "Dree Low" Abdulle, som nyligen dömdes till ett års fängelse för ett butiksrån. Artisten kopplas av polisen till det kriminella gänget Husbys Hyenor. Men han är också Sveriges tredje mest spelade artist på Spotify i år och vann P3 Guld 2020 i kategorierna Årets hiphop/r'n'b och framtidens artist.

Annons

De 30 dagarna före Dree Lows dom spelades han 5,47 gånger per dygn på P3 Din gata. De första 30 dygnen efter domen spelades han däremot bara 0,57 gånger per dygn, vilket är en minskning med cirka 90 procent.

Enligt SR:s musikchef Anna-Karin Larsson är minskningen dock bara en tillfällighet.

– Vi fasar ut låtar hela tiden. Vi tittar inte på enskilda låtar på det sättet. Du skulle se den skillnaden oavsett vilken låt du följde, säger hon till Expressen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons