Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Massor av "Minecraft" på Youtube

Youtubetittare gillar verkligen "Minecraft". Mojangs sensation är det första spelet som passerar en biljon klickningar.
Spel • Publicerad 17 december 2021
Lydia Winters vid en "Minecraft"-presentation vid spelmässan E3 2015.
Lydia Winters vid en "Minecraft"-presentation vid spelmässan E3 2015.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

En biljon, alltså tusen miljarder eller 1 000 000 000 000. Det är antalet klick som gjorts på de "Minecraft"-klipp som lagts ut på videosajten.

I en hyllningsartikel leker Youtube med tankeexemplet att även om tittarna tröttnat snabbt, och varje titt bara varat i en sekund, så rör rör det sig fortfarande om hisnande 30 000 år.

Annons

Så, vilka är det som lägger ut filmerna? Det rör sig så klart dels om nätkändisar som Pewdiepie och Aphmau, men även 35 000 andra kreatörer från 150 olika länder.

Även om spelet och sajten har en historia sedan åtminstone 2010 är det de senaste åren intresset tagit fart på allvar. Hälften av klickandet har i princip kommit sedan 2019.

– Anledningen till att "Minecraft" har blivit så framgångsrikt på Youtube är för att Youtube-videor är ett sätt att berätta historier. Så när du har "Minecraft" och du kan berätta vilken historia du vill i en "Minecraft"-värld, det är en stor anledning till att vi har så många personer som skapar "Minecraft"-innehåll, säger Lydia Winters, huvudansvarig för spelets berättande, till The Verge.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons