Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Masha Gessen visar hur demokratins väktare är tandlösa inför politiker som Trump

Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen är skarp som en sylvass nål när hon granskar Trumpadministrationen som ett hot mot demokratin, menar ÅM Hellman.
Bokrecension • Publicerad 27 februari 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.
Masha Gessen skrev en uppmärksammad essä om Trump som ett hot mot demokratin, redan två dagar efter hans valseger. I den nya boken fördjupar hon analysen.Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Sakprosa

Att överleva envälde

Författare: Masha Gessen

Översättning: Peter Samuelsson

Förlag: Brombergs

Vid det här laget är det väl ingen som missat vem Masha Gessen är?

I alla fall inte om man haft minsta intresse för de senaste fyra åren i amerikansk politik och velat veta mer än dagstidningarnas rapporter – vilket många har, eller har haft. För vem vet om intresset bibehålls när inte cirkus Donald Trump ockuperar världen. Förlåt, jag tar tillbaka det där med ”cirkus”, det är orättvist mot cirkus som konstform att sammankopplas med den totala globala härdsmälta av information som Trumps presidentskap inneburit.

Annons

Fler än jag måste ha dragit en suck av tacksamhet när det blev ett presidentskifte, inte på grund av politiken, utan för att vi är utmattade. Vi hade inte orkat en endaste tweet till, och säg inte att det bara är undvika. För det har varit omöjligt att undvika om man ändå vill ha någon dos av samhällsinformation.

Så tillbaka till Masha Gessen, för ”Att överleva envälde” är en samling essäer om hur USA med Donald Trump som president blir totalitärt. Eller blev allt mer totalitärt. Att vara försiktig med orden verkar förståndigt eftersom det fortfarande är en pågående process och vi vet inte vad arvet blir. Hur historien kommer se på mandatperioden 2016–2020.

En som är mer benägen att veta är i alla fall den rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessen som är verksam både i Ryssland och i USA. Och om man nu inte vet (inget fel i det) så är Gessen en av samtidens mest tongivande intellektuella. Och är precis allt det som den konservativa högern avskyr hos vänsterintellektuella. Ickebinär, jude och HBTQ-aktivist, för att nämna några provokationselement.

Jag säger det för att man ska veta att det finns ingen otydlighet hos Gessen, ingen kompromissvilja eller omhuldande av någon medelväg. Masha Gessen är stenhård. Tydligt formulerad som en sylvass nål. Hens stora genombrott utanför New York och Moskva kom två dygn efter Trumps valseger när essän ”Autocracy: Rules for survival” publicerades och spreds som en löpeld. För kännare av totalitära stater och insikter i diktaturer var Masha Gessens text kanske inte så uppseendeväckande – men den stora massan som ändå trodde att Trumps valkampanj var ett undantag av politisk teater och att Trump snart skulle rätta sig i ledet och respektera demokratin var Masha Gessens essä en varning, för hen förutsatte att envälde var mål och medel.

I samlingen ”Att överleva envälde” är detta fortfarande den drivande tesen. Utifrån kunskapen och erfarenheten av Ryssland visar Masha Gessen pedagogiskt hur institutioner och system undermineras av Trumpadministrationen. Äregirighet och respektlöshet för samhällets funktioner, i kombination med inkompetens och populism, krockar med den politiska traditionen. Systemet. Lagarna och hur de som då skulle erbjuda motstånd istället blir tandlöst, står handfallna inför en så uppenbar fräckhet som Trump uppvisade under sina år.

Men allt är inte bara en skildring av hur en demokrati dör, motståndet lyfts också fram. Redan från början var det kvinnor, svarta och HBTQ-aktivister som i nödvärn tvingades att agera. Och kanske är det just de marginaliserades orättvisa uppgift att vara de första att se när det börjar gå åt helvete. Det är ju en gammal sanning att ett friskt samhälle utgår ifrån de svagaste och inte motsatsen.

Masha Gessen
Masha GessenFoto: Casia Bromberg
ÅM Hellman
Annons
Annons
Annons
Annons