Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Martin Schibbye vinner årets Per Wendel-pris

Kultur • Publicerad 11 november 2021
Journalisten Martin Schibbye tilldelas årets Per Wendel-pris. Arkivbild.
Journalisten Martin Schibbye tilldelas årets Per Wendel-pris. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Journalisten Martin Schibbye tilldelas 2021 års Per Wendel-pris.

”Årets pristagare har spritt vittnesmål från hela världen, från The Times till resemagasinet Vagabond. Han har gjort det i egen regi, utan de stora mediebolagens resurser. I jakten på att synliggöra blinda fläckar har han också betalat det högsta priset – sin egen frihet", lyder juryns motivering.

Annons

Schibbye uppmärksammades i samband med att han och hans kollega Johan Persson tillfångatogs i Ogadenprovinsen i Etiopien 2011, där de befann sig för att rapportera om övergrepp på flyktingar. Sedan dess har han fortsatt profilera sig inom utrikesjournalistiken.

Priset instiftades av Expressen 2006 och delas varje år ut till "årets nyhetsjournalist". Per Wendel, som avled 2005, arbetade på Expressen och vann bland annat stora journalistpriset 1988 för sitt avslöjande av Ebbe Carlsson-affären som tvingade dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon att avgå.

Prissumman är 100 000 kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons