Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Mäns våld mot kvinnor är temat när skånska Höllviken blir brottsplats

När hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner från sitt hem pekar alla spår mot att en kidnappning skett. Anne Pihlo har läst en angelägen historia om livslögner och mäns våld mot kvinnor.
Bokrecension • Publicerad 8 juli 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Linda Ståhl är född i Höllviken i Skåne och bor nu i Stockholm.Foto: Kajsa Göransson
Deckare – debut 2021

Syndaren ska vakna

Författare: Linda Ståhl

Förlag: Norstedts

Linda Ståhl debuterar med en deckare som troligen är den första i en serie som utspelar sig i Höllviken i Skåne. Det är där Ståhl placerar sina karaktärer och tar sig an ett viktigt och känsligt tema – mäns våld mot kvinnor. Det är också dit som kriminalchef Reub Thelander kommer och strax efter att hen presenterat sig som ny chef samt ickebinär, ställs hen inför sitt första fall när hemmafrun Yvonne Tengbom anmäls försvunnen. Det som verkat vara en vanlig dag i maken Haralds liv förvandlas till en mardröm när han söker efter henne utan resultat och när fler och fler frågetecken kring Yvonnes tillvaro uppenbarar sig i samband med försvinnandet. Är Yvonne verkligen den hon alltid verkat vara?

Linda Ståhl har det som krävs för att skriva kvalitetsdeckare. I en stor genre, som kvalitetsmässigt alltför ofta spretar åt alla håll och kanter, tar hon en självklar plats långt fram med sin flytande prosa och trevliga språk, ett intressant persongalleri och en angelägen historia. Ståhls sinne för detaljer gör att man läser uppmärksamt och intresserat och berättelsen blir aldrig vare sig tråkig eller överdriven. När sista sidan är färdigläst konstaterar jag att det inte bara är karaktärerna i ”Syndaren ska vakna” som saknar Yvonne Tengbom. Det gör jag också.

Bokomslag Linda Ståhl 2021
Anne PihloSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons