Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Mannen bakom moderna Louvren är död

Kultur • Publicerad 10 september 2021
Michel Laclotte, hjärnan bakom utformningen av "nya" Louvren, är död. Arkivbild.
Michel Laclotte, hjärnan bakom utformningen av "nya" Louvren, är död. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han stod bakom två av de mest kontroversiella och älskade arkitekturprojekten i Paris moderna historia: Musée d'Orsay, inrymt i en före detta järnvägsstation, och Louvrens glaspyramid. Nu har Michel Laclotte avlidit 91 år gammal, skriver New York Times.

Som tidigare chefscurator och senare museichef för Louvren övervakade Michel Laclotte konstmuseets renoveringar och förespråkade redan 1972 att Gare d’Orsay på vänstra sidan av Seine, inte skulle rivas utan förvandlas till konstmuseum.

Annons

Den franska regeringen hade just rivit de hundraåriga saluhallarna Les Halles och Laclotte ville inte att tågstationen skulle gå samma öde till mötes. I New York hade ett decennium tidigare Penn Station förstörts och Michel Laclottes vision var nu att göra den enorma Beaux-Arts-byggnaden till ett museum.

Michel Laclotte avled redan den 10 augusti i Montauban i södra Frankrike. Dödsfallet bekräftas av Louvrens nuvarande chef Pierre Rosenberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons