Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Makt och sårbarhet i en fantastisk blandning

Med industriell rock och stora gester är "If I can't have love, I want power" Halseys bästa album hittills.
Skivrecension • Publicerad 1 september 2021 • Uppdaterad 2 september 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Halsey
HalseyFoto: Jordan Strauss
Pop/rock

Halsey

Album: If I Can’t have love, I want power

Skivbolag: UMG Recordings

Sedan genomslaget 2014 har den amerikanska artisten Halsey lyckats vara oförutsägbar i en förutsägbar popvärld. På “If I can’t have love, I want power” har 26-åringen jobbat med Trent Reznor och Atticus Ross i Nine inch Nails. Och här har det inte sparats på vare sig distade gitarrer eller något krut. Det smäller ordentligt och är helt klart stjärnans bästa album hittills. Halsey skriker, viskar och morrar i ett gotiskt musiklandskap där Judas, demoner, gudar och väsen finns runt varje hörn.

Nine inch nails-duon experimenterar och bygger upp en mörk, kaosartad värld där ett blodigt slut ständigt är nära. Tung dist, snabba beats och klaustrofobiska effekter bygger upp fångande låtar som är lite pop-punk, lite grunge och mycket unika.

Annons

Skivan är skapad under tiden Halsey var gravid och musiken är inspirerad av stjärnans känslor kring att se kroppen som ett kärl och att föda barn. Inte främst det vackra, utan rädslan, tvivlet och kaoset när allt förändras, men också urkraften och kärleken. Det kanske låter som ett smalt tema på ett album, men det funkar. Mer än funkar, det är omöjligt att slita sig från detta märkliga och mörka som svajar mellan mardröm och extas. Sa jag att det också finns en 60 minuter lång film till albumet med? Där Halsey spelar en drottning som hämnas på en våldsam och farlig kung. Som sagt, en oförutsägbar artist.

Halsey befinner sig ständigt mittemellan kaos och ordning, det onda och goda och att hata och älska sig själv. I den grungerockiga "The lighthouse” sjunger Halsey om sig själv som ett väsen med huggtänder som utnyttjar och lurar en sjöman. "He’s laying in the water begging god to let him drown, so I showed him all my teeth and then I laughed out loud”, men lägger till: “because I never wanted saving, I just wanted to be found”. Även på "Ya’aburnee" finns tvetydigheten, det är en hyllning till ett barn, men också ett sorgligt konstaterande: "You will bury me before I bury you".

Det finns mängder med lager och vändningar på "If I Can’t have love, I want power" och jag har svårt att bestämma om Halsey behöver en kram eller spärras in, det kan gå åt vilket håll som helst. Men det är också det som gör albumet till en sån otroligt mäktig upplevelse.

Anna EngströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons