Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Luciia handplockades av Coldplay: Overkligt

R'n'b-stjärnskottet Luciia har alltid haft stora drömmar. I helgen når hennes karriär nya höjder när hon är förband till Coldplay på Sveriges största arena.
– Jag har nog inte riktigt förstått det än.
Nöje • Publicerad 7 juli 2023
Luciia har valts ut av Coldplay som förband till britternas spelning i Göteborg.Foto: Oscar Olsson/TT
Lucia Piñera Karlsson inte inte säker på att hon alltid bara kommer att göra soul/r'n'b-musik. "Ska jag vara helt ärlig så har jag alltid älskat rock. Jag skulle jättegärna göra ett rockalbum med en twist av r'n'b."Foto: Oscar Olsson/TT
Chris Martins Coldplay gör fyra spelningar på Ullevi i sommar. ArkivbildFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sjunga och stå på scen har hon gjort sedan hon var fyra. Som barn reste Luciia landet runt med sin mamma för att medverka i olika talangtävlingar, som Idol och Melodifestivalen, och en musikkarriär skymtade i horisonten.

Nu förbereder sig Luciia, eller Lucia Piñera Karlsson som hon egentligen heter, för en scen av en helt annan kaliber ‒ Ullevi i Göteborg.

Annons

Beskedet kom en kall vinterdag i januari, mitt under studioinspelningen av hennes kommande ep. Luciia hade blivit handplockad av Coldplay för att vara förband på deras fyra Ullevikonserter i sommar. Den första konserten är på lördagen.

2021 blev hennes manager ihopkopplad med en vän till Coldplays team, vilket ledde till att de fick höra Luciias musik. Till slut var det bekräftat. En känslosam stund, berättar Luciia.

— Det kändes overkligt, men också som ödet. Min manager gav mig ett par hörlurar och spelade "Viva la vida" och då förstod jag att jag fått det.

— Jag har hållit på med musik sedan jag var fyra år gammal och jag känner att jag alltid varit förberedd för det här. Jag är bara så sjukt taggad.

Nyfunnet självförtroende

Den 29-åriga sångerskan började släppa musik för tre år sedan. För sin första ep "365" nominerades hon till en Grammis i kategorin årets soul/r'n'b jämte etablerade artister som Cherrie och Eric Gadd.

I höst kommer hennes andra ep "With II eyes", som hon beskriver som 90- och 00-talsnostalgisk med en "touch av framtiden".

Karriären börjar ta fart, men vägen genom livet och branschen har inte alltid varit rak. Som artist och person har Luciia kommit långt sedan första ep:n, berättar hon.

— När jag gjorde "365" var jag väldigt mycket i min egen bubbla och förvirrad kring mina känslor. Jag kände mig väldigt ensam. Nu har jag fått mer klarhet, och ser saker på ett annat sätt.

— Jag har jobbat jättehårt med den här ep:n och öppnat upp sidor av mig själv som jag inte visste att jag hade. Hela processen har varit som terapi för mig.

Låttexterna på "365" är öppenhjärtiga om relationer, otrohet och om hjärtesorg. I nya singeln "Same thing new man" har Luciia fått nog av män som gör henne besviken. Låten har ett annat tempo och mer attityd än tidigare musik, och kommer från en artist med ett nyfunnet självförtroende.

Annons

— Jag har dragits till giftiga relationer. Med den här ep:n har jag verkligen förstått varför jag varit på ett visst sätt eller dragits till det där. Jag har börjat älska mig själv mer, och jag vågar stå för att saker inte alltid varit lätt.

Drömmer stort

Luciia har siktat mot stjärnorna sedan början och i framtiden hoppas hon på fullängdsalbum och egen turné. Framförallt längtar hon till att uppträda live, och drömmer om de stora internationella scenerna.

— Sverige är också viktigt, men jag har fått mycket uppskattning utomlands. Jag har alltid drömt om att vinna en amerikansk Grammy och stå på Madison Square Garden.

Efter månader av förberedelser med sångcoacher, danslektioner och meditation är hon snart äntligen på väg till Göteborg och Ullevi. Det blir första gången Malmöfödda Luciia sätter sin fot på arenan.

— Jag har bara sett videos och foton på Ullevi. Jag har nog inte riktigt förstått det än, det kommer slå mig när jag går upp på scen och gör soundcheck. Men det har varit en dröm sen jag var liten att stå på en arena. Jag är redo.

Luciia - Lucia Piñera Karlsson

Född: 8 december 1993 i Malmö. Uppväxten delades mellan Möllevången i Malmö och Kuba där hennes pappa har sina rötter.

Bor: Delar tiden mellan Stockholm, Malmö, London och andra platser i världen där hon jobbar.

Bakgrund i urval: 2010 medverkade hon i Idol. 2013, då 16 år gammal, uppträdde hon i Melodifestivalen med låten "Must be love". Har tidigare turnerat med artisten Stor. Släppte 2022 ep:n "365", och i oktober 2023 kommer den nya ep:n "With II eyes".

Inspirationskällor: "Whitney Houston och Carola, jag är ett enormt Carola-fan!"

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons