Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Loreen om fansens kärlek: Mäktigt

Artisterna på Eurovision-invigningen i Liverpool är rörande överens. Loreen är allas favorit – och idol.
– Jag har tvingat dem att säga så. Nej, jag skojar! säger en uppsluppen Loreen på turkosa mattan.
Eurovision Song Contest • Publicerad 7 maj 2023
Lotta Furebäck (vänster) från svenska delegationen och Loreen (mitten) på turkosa mattan vid Eurovisions invigningsceremoni.
Lotta Furebäck (vänster) från svenska delegationen och Loreen (mitten) på turkosa mattan vid Eurovisions invigningsceremoni.Foto: Jessica Gow/TT
Loreen var omsvärmad på turkosa mattan.
Loreen var omsvärmad på turkosa mattan.Foto: Jessica Gow/TT
Lord Of The Lost från Tyskland ser fram emot att tävla i Eurovision.
Lord Of The Lost från Tyskland ser fram emot att tävla i Eurovision.Foto: Jessica Gow/TT
Käärijä från Finland har fått många fans inför Eurovision Song Contest.
Käärijä från Finland har fått många fans inför Eurovision Song Contest.Foto: Jessica Gow/TT

Eurovision-veckan började som vanligt med att alla artister intog den "turkosa mattan" för att prata med journalister från hela Europa.

I flera timmar svarade Loreen tålmodigt på frågor från den församlade presskåren och ställde upp på bilder tillsammans med skrikande Eurovisionfans.

Annons

– Jag älskar det här, att connecta med människor. När jag var med senast, i Baku, så var det ingen turkos matta, inga förfester eller meet and greet. Jag är en "people person" och får energi av sådana här sammanhang. Det är mäktigt att se folk i ögonen, säger hon till TT.

När de andra artisterna får frågan om vilken låt – förutom deras eget bidrag – som de har som favorit i tävlingen svarar påfallande många det svenska bidraget "Tattoo".

– Loreen är drottningen av Eurovision och hennes "Euphoria" spelas fortfarande ute på nattklubbarna i Serbien, säger artisten Luke Black.

"Samma energi"

Hans låt "Samo mi se spava" tävlar i första semifinalen. Det gör även norska Alessandra – som avslöjar att hon ser upp till Loreen och gärna vill sjunga duett med henne. Loreen är själv öppen för ett samarbete i framtiden.

– Det hade varit grymt att sjunga med henne. Vi har samma energi och satt och gaggade i två timmar första gången vi sågs.

TT: Hur har det varit att träffa de andra artisterna?

– Jag försöker lugna dem, det är ju många som är med för första gången och jag har varit här förut. Jag vill att det ska bli en fin upplevelse, många av dem är så unga.

Intresset kring Eurovision Song Contest är enormt i Liverpool, som får anordna evenemanget i Ukrainas namn. Vanligtvis är hajpen kring ESC inte lika intensiv i Storbritannien som på andra håll i Europa. Samma slags svala intresse gäller i Tyskland, som hamnat sist i tävlingen hela åtta gånger.

Mycket hat

I år skickar man hårdrocksbandet Lord of the lost med bidraget "Blood & glitter". De berättar att mottagandet i hemlandet inte har varit idel entusiastiskt.

– Alla där hemma tror att vi ska komma sist eftersom Tyskland brukar få dåliga placeringar i Eurovision. Folk är skeptiska till vår låt och vi har fått ta emot mycket hat i sociala medier, säger sångaren Chris Harms.

Annons

TT: Hur hanterar ni det?

– Det sporrar oss naturligtvis. Vi vill visa att vi gör allt för att få en bra placering, men det handlar om musik och det är ju i slutändan tittarna som bestämmer vilken låt de tycker är bäst.

Näst efter Loreen är det finska Käärijä med låten "Cha cha cha" som är storfavorit bland såväl spelbolag som fans. Men Käärijä, som egentligen heter Jere Pöyhönen, vill inte ta ut någonting i förskott.

– Loreen är en tuff konkurrent. Men allt kan fortfarande hända. Det kanske är de här killarna som vinner till slut, säger han och pekar på Lord of the lost.

TT: Är du nervös inför tävlingen?

– Nej. Jag ska bara försöka njuta av den här resan och göra mitt bästa. Och så ska jag ta det lugnt i kväll på förfesten och bara dricka vatten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons