Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Littlefeather död – protesterade på Oscarsgalan

Sacheen Littlefeather skapade historia när hon vägrade ta emot Marlon Brandos Oscar. Nu har hon avlidit, 75 år gammal, uppger .
Film • Publicerad 3 oktober 2022
Sacheen Littlefeather tillsammans med prisutdelarna Roger Moore och Liv Ullmann på Oscarsgalan 1973.
Sacheen Littlefeather tillsammans med prisutdelarna Roger Moore och Liv Ullmann på Oscarsgalan 1973.Foto: Foto: TT

Sacheen Littlefeather avled på söndagen i sviterna av bröstcancer, 75 år gammal, uppger Oscarsakademin.

Så sent som den 17 september fick hon en ursäkt av samma akademi för hur hon behandlades på Oscarsgalan 1973.

Annons

En hel värld blev då överraskad när en kvinna i traditionella kläder för den amerikanska ursprungsbefolkningen kom upp på scenen i stället för Marlon Brando, som fått pris för filmen "Gudfadern".

Vägrade ta emot

Prisutdelarna Roger Moore och Liv Ullmann försökte ge priset till henne, men Littlefeather vinkade avvärjande.

– Han beklagar, men kan inte ta emot detta fina pris. Och det beror på hur den amerikanska ursprungsbefolkningen har behandlats av filmindustrin, sade Littlefeather och lämnade scenen utan att ta emot statyetten.

Marlon Brando var engagerad i den amerikanska ursprungsbefolkningens problem och ville protestera mot att de fortfarande var marginaliserade i samhället. Han hade träffat Sacheen Littlefeather genom sin vän, filmregissören Francis Ford Coppola, skriver Variety.

Fick kritik

Sacheen Littlefeater stoppades från att hålla hela sitt tal, men fick läsa upp det på presskonferensen efteråt och det trycktes i sin helhet i bland annat New York Times, skriver Variety som också noterar att flera kända skådespelare på den tiden kritiserade henne för att använda Oscarsgalan för sin protest. Däribland Clint Eastwood, Michael Caine och Raquel Welch.

Sacheen Littlefeather var själv skådespelare, men gjorde bara ett fåtal roller. Hon ansåg sig ha blivit svartlistad av branschen.

I samband med att hon fick sin ursäkt av Oscarsakademin tidigare i år berättade hon för Variety om sin upplevelse av Oscarsgalan 1973.

– Folk gjorde tomahawkhugg och andra stereotypa utfall mot mig. Men jag ignorerade det och jag gick rakt fram med huvudet högt, med beväpnade vakter bredvid mig. Jag var stolt över att vara den första kvinnan från ursprungsbefolkningen på Oscarsgalan som gjorde ett politiskt uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons