Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lista: Årets 15 bästa barn- och ungdomsböcker

Recensenterna har valt från året som gått.
Litteratur • Publicerad 12 december 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lotta Olsson / Maria Nilsson Thore.
Lotta Olsson / Maria Nilsson Thore.Foto: Ola Jacobsen / Privat bild

Jonna Fries: ”Så växer världen” är en festlig bilderbok om att utveckla språket

1 Lotta Olsson: Så växer världen

Illustratör: Maria Nilsson Thore

Annons

Förlag: Lilla Piratförlaget

En festlig bilderbok om att utveckla språket och upptäcka världen. Färgsprakande vardagsscener, rytmiska bokstavslekar och växande perspektiv i perfekt förening.

2 Anna Höglund: Barnet som inte kunde blunda

Förlag: Lilla Piratförlaget

En säregen saga om en blind hund som hittar ett övergivet barn som inte kan blunda. Överraskande bildlösningar möter känslosamt sökande efter mening och värme. Tankeväckande och elegant!

3 Amanda Jonsson: Sally surar!

Förlag: Opal

En fängslande debutbok om frustration och fantasi. Med en pirrande rörelse osäkras gränsen mellan en urtrist vardag och en magisk cirkusmiljö. Replikerna är vassa och komiska, stämningen tät och bilderna egensinniga.

4 Åsa Lind: Kom dagen, kom natten

Illustratör: Emma Virke

Annons

Förlag: Lilla Piratförlaget

En poetisk och livfull sommarskildring. Avskalade och känslosamma rader möter drömska och spännande bilder i ett vändbart dragspelsformat. Häftigt, utmanande och vackert.

5 Elin Nilsson: Världar under vatten

Förlag: Alfabeta

En stark och välbalanserad novellsamling om komplicerade relationer och oönskade förändringar. Rörelserna är lätta, tonen gripande och utsnitten skarpa. Dessutom finns det hisnande magiska inslag.

Bart Moeyaert.
Bart Moeyaert.Foto: Janerik Henriksson/TT

Peter Grönborg: Bart Moeyaerts noveller om barndomen i Belgien blir en lovsång till livet

1 Bart Moeyaert: Bröder

Översättning: Annika Johansson

Förlag: Gilla böcker

En pojkes häpenhet inför en skev vardag transformeras av ett rikt fantasiliv och mytologiseras. Novellsamling med stoff från barndom i belgiska Brygge, humoristiskt vinklad från en existens med sex storebröder. Förväntad klagolåt blir lovsång till livet.

2 Meg Rosoff: Gudars like

Annons

Översättning: Ulla Roseen

Förlag: Gilla böcker

Romantisk kärlek som livsuppehållande illusion eller destruktivt bländverk. En strand på sommaren, tummelplats för ungdom. Oprövade men maxade känslor, skickligt tonsatta av djuppsykologi. Växlingsrik, rytmisk prosa, dialogtät och ofta överraskande komisk.

3 Gustaf Fröding & Charlotte Ramel: Snigelns visa

Förlag: Lilla pirat

Minimalistiskt mästerverk av nationalskald. Med enkla rim, genomsyrade av virtuos musikalitet, tecknas en snigels livsvärld. Nu som impressionistisk bilderbok, grundad i en sårbars existens famlande. Det låga perspektivets högstämda visa.

4 Jacqueline Woodson: Närmar du dig mjukt

Översättning: Alva Dahl

Förlag: Natur & kultur

Drygt 20 år gammal roman som övertygar om författarens spirande mästerskap. Svart pojke på 15 år förälskar sig i en jämngammal tjej, en vit judinna. Deras svärmiska kärlekslycka provocerar i en rasistisk miljö och leder till ett gripande, upprörande slut.

Annons

5 Lena Sjöberg: Brevet från mig - dikter för unga

Förlag: Natur & Kultur

Mycket välkommen lyrikbok för ungdomar. Ambitiös formgivning, vackra illustrationer, tilltalande på alla nivåer. Hälsningar riktas till poeterna Erik Blomberg och Nils Ferlin, vilket avslöjar estetiska ideal. Bitterljuv relationsdramatik i 26 dikter.

Jakob Wegelius fick Astrid Lindgren-priset 2020.
Jakob Wegelius fick Astrid Lindgren-priset 2020.Foto: Lena Sjöberg

Eva Wahlström: Jakob Wegelius har ett magiskt otidsenligt berättarsätt i ”Den falska rosen”

1 Jakob Wegelius: Den falska rosen

Förlag: Bonnier Carlsen

Jakob Wegelius är i positiv bemärkelse en särling i den svenska barnlitteraturen. Med ett magiskt och otidsenligt berättarsätt har en skapat flera mästerliga böcker. ”Den falska rosen” är en fristående fortsättning på ”Legenden om Sally Jones” och ”Mördarens apa”, som båda belönades med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsroman.

2 Lena Sjöberg: Nattvisa

Förlag: Rabén & Sjögren

”Nattvisa” är en mästerlig dikt och godnattvisa, magisk och naturnära på en och samma gång. Kan sjungas om och om igen. Och med suggestiva, dovt måleriska och nattliga bilder att försjunka i.

3 Annika Thor: Odysseus pojke

Annons

Bild: Ishtar Bäcklund Dakhil

Förlag: Bonnier Carlsen

Annika Thor berättar vidare, helt nära Homeros epos från 700-talet f.Kr. Det är berättat ur Odysseus son, Telemakos, perspektiv och vi får höra en vacker och bitvis mycket blodig historia. Telemakos längtar efter den far han aldrig hann lära känna och brottas med valet av livsväg. Måste den vara blodig, måste livet vara en strid med kniven på strupen?

4 Anders Fager: Kråkorna

Bild: Peter Bergting

Förlag: Natur & Kultur

Kim har ärvt sina farföräldrars hus, dit hen motvilligt återvänder. Det övergivna huset är fyllt av smärtsamma erfarenheter och något eller någon tycks lura i skuggmörkret. Det är spännande och ganska kusligt att följa med på resan in i onda minnen.

5 Stina Nilsson: Det svarta regnet

Förlag: Bonnier Carlsen

Med ”Det svarta regnet” vann Stina Nilsson Bonnier Carlsens stora manustävling. Det är något av en dystopi där allt är dött eller på väg att dö. Den stora katastrofen har hänt och fortsätter att hända. Bokens huvudperson Liv, vill mer än bara överleva. Hon vill LEVA men hur är det möjligt när allt som finns är en förgiftad natur!?

Annons
Annons
Annons
Annons