Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Läs en timme på Read hour-dagen

Stanna upp och läs en timme på FN:s läskunnighetsdag den 8 september. Det är budskapet bakom initiativet Read hour, som sprider sig internationellt.
Litteratur • Publicerad 1 september 2021
Den officiella lästiden infaller kl 19 på Read hour-dagen. Men det viktigaste är att man läser i en timme, meddelar initiativtagarna. Arkivbild.
Den officiella lästiden infaller kl 19 på Read hour-dagen. Men det viktigaste är att man läser i en timme, meddelar initiativtagarna. Arkivbild.Foto: Friso Gentsch/AP

Läskunnighetsdagen har blivit en stor succé i finländska skolor och på sociala medier, där deltagare delar en bild av sig själv eller vad man läser under hashtaggen #ReadHour. Initiativet utvecklades för att konkretisera FN:s globala mål för hållbar utveckling. Bakom kampanjen står Barn- och ungdomsstiftelsen i Finland.

“Nästan alla länder i västvärlden står nu inför samma utmaning: barn och unga läser allt mindre och allt större andel lider risk att marginaliseras på grund av svag läskunskap. Denna utmaning vill vi med Read hour tackla på ett sätt som alla enkelt kan ta del i", säger Olli Alanen, verksamhetsledare vid Barn- och ungdomsstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Read hours svenska partner är Bonnierförlagen, kampanjen stöds också av Finlandsinstitutet, Funnys Äventyr, Junibacken, Läsrörelsen, Svenska barnboksinstitutet och Svensk biblioteksförening.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons