Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Lars Norén uppmärksammas som nordisk "jätte"

Lars Noréns död uppmärksammas stort även i utländska medier. Franska skriver in honom på samma linje som "jättarna" Strindberg och Bergman. I Norge jämförs Lars Norén med Jon Fosse.
Teater • Publicerad 27 januari 2021
Lars Norén under arbetet med "Stilla liv" på Dramaten. Arkivbild.
Lars Norén under arbetet med "Stilla liv" på Dramaten. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Franska teatrar har flitigt satt upp Lars Noréns pjäser och han regisserade också där själv. För den franska nationalteatern Comédie-Française i Paris skrev han "Pouissière", (damm eller stoft), den sista delen i en pjästrilogi om åldrande. Norén satte också själv upp dramat på den franska teatern.

Knut Hoem, kritiker på norska NRK, beskriver Lars Norén som den store dramatiken i Norden jämte Jon Fosse.

Annons

– Den första pjäsen jag såg av honom var ett klassiskt familjedrama, "Tiden är vårt hem". Jag blev helt slagen till marken av hur skoningslöst ärlig och sann hans skildring av personerna var, säger Hoem till NRK.

Hoem menar att Norén under senare år har närmat sig sin norske kollega Jon Fosse både i uttryck och existentiell tematik. Tyska Der Tagesspiegel jämför i stället Norén med August Strindberg men berättar också att Norén själv i en intervju med den tyska tidningen beskrivit Strindberg som "obehaglig skolläsning", uppger SVT. Norén sade sig i stället föredra Ibsen för hans glasklara dramaturgi. Strindberg däremot gav Norén en upplevelse av att störta in i kaos.

SVT citerar även den katalanska tidningen El Periodico som framhåller att Norén hade en egen, gåtfull stil med mycket svärta: ”Hans verk kretsade oftast runt familjerelationer, fädernas tyranni, barnens uppror, sexuella avvikelser och galenskapen som ständigt hotar”.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons