1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lärorikt om kvinnors brott från byxklädsel till spädbarnsmord

Etnologen Elin Hägg debuterar här med den hiskeliga och ofta hemska historien om vad kvinnor, skyldiga eller oskyldiga, har dömts för genom tiderna.
Elin Hägg.
Foto: Opal förlag

Dömda kvinnor – förbryterskor i Sveriges historia

Faktabok
Text och bild: Elin Hägg
Förlag: Opal

Elin Hägg är etnolog och har intresserat sig för den del av kvinnohistorien som man inte så ofta lyfter upp i ljuset. Hennes bok skildrar kvinnor som dömts för olika ”brott”, citationstecknet beror på att vad som förr kunde vara ett brott inte är det idag. Till det senare hör bära långbyxor, att föda barn utan att vara gift, eller att göra ett eget radioprogram!

Till de värre, verkliga brotten, hörde änglamakerskornas gärningar. De kvinnor som ”tog hand om” de så kallade oäkta barnen och lät dem dö av svält eller kärleksbrist eller genom att helt sonika taga dem av daga.

Författaren har själv illustrerat sin debutbok. Det är ganska mörka bilder – ämnet är ju onekligen det! – och flera bilder är rätt otäcka, även det i överensstämmelse med ämnet.

quote
Författaren poängterar att de dömda kvinnorna varken är förebilder, hjältar eller pionjärer, utan att de alla gjort sig skyldiga till brott.

Det är en spännande bok med kvinnoöden som visar hur relativt rätt och fel kan vara genom historien. Läsaren får upp ögonen för hur olika män och kvinnor har dömts för samma brott.

Författaren poängterar att de dömda kvinnorna varken är förebilder, hjältar eller pionjärer, utan att de alla gjort sig skyldiga till brott. Den formuleringen kunde kanske ha mildrats. Det är onekligen skillnad på att mörda spädbarn och att bära byxor! Brott och straff sätts in i sin idéhistoriska kontext.

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Brott

Anmälan om inbrott i lägenhet

Tjuvarna ska ha brutit upp dörren

Kultur

Drabbande om unga mörka liv

Kulturskribenten Sune Johannesson har läst Ananda Devis mörkt omskakande roman ”Eva ur spillrorna”.