1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lagom med spänning i ödehus i Värmland

Visst är antihjälten Kaj Lomme lite av en stereotyp. Men Karin Aspenström lyckas ändå få läsaren intresserad av denna 65-åring med måttliga alkoholproblem, tycker recensenten Anne Pihlo.

Nattspår

Spänningsroman
Författare: Karin Aspenström
Förlag: Lind & Co

Karin Aspenström ger fint liv åt sin karaktär Kaj Lomme, sextiofemårig författare med sin bästa produktion bakom sig. Han är tämligen trött på Stockholm och livet där samtidigt som han börjar få hotfulla sms efter att ha publicerat ett nytt blogginlägg.

Hoten och rädslan får honom att lämna storstaden för ett ödehus i Värmland där han hoppas hitta tillbaka till sig själv och sitt författarskap. Men ödet vill annorlunda och snart börjar märkliga saker hända i huset. I jakt på svar lär Kaj Lomme känna folk i byn och närmar sig en historia som skulle kunna bli den perfekta nya romanen. Men alla vill inte ha ut det förflutna i ljuset och är beredda att gå långt för att dölja gamla händelser. Aspenström lyfter tidsaktuella ämnen i en välskriven prosa med skicklig gestaltning.

Kaj Lomme är lagom bitter, har lagom med alkoholproblem och dras lagom till nya kvinnor för att passa in som huvudkaraktär i en spänningsroman. Aspenström hanterar dock denna balansakt väl: trots att hon närmar sig en stereotyp känns Lomme som en ny och intressant karaktär.

”Nattspår” bjuder på tillräcklig dramatik för att höja läsarens puls utan att överdriva och Aspenström är bra på att ge tillräckligt med detaljer och ledtrådar utan att ta ifrån läsaren nöjet att själv lägga pussel.

Läs mer

Brott

Brott: Förälder attackerade polis – stoppades med pepparsprej

Situation med mopedåkande ungdomar eskalerade

Ledare

Ingen kan skryta om invandringspolitiken

Regeringen har ingen linje i invandringsfrågan. Eller jo, den har två. Minst. Men de andra partierna har inte mycket att skryta över heller.

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Missbruk

Anhöriga: ”Levt i konstant oro och skräck”

Anhöriga beskriver hur det är att leva med en missbrukare

BESKEDET

TV-serie inspelad i Blekinge nominerat till Kristallen: ”Overkligt”

Kan bli årets tv-drama.

Utryckning

Halmpress brann - eld spred sig till halmbalar

SOS larmades 14.03