Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kungliga biblioteket skyddar ukrainskt kulturarv

Kultur • Publicerad 12 april 2022
Kungliga biblioteket i Stockholm erbjuder sig att inleda ett samarbete med Ukrainas nationalbibliotek. Akrivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

I spåren av Rysslands krig i Ukraina erbjuder sig Kungliga biblioteket i Stockholm att inleda ett samarbete med det ukrainska nationalbiblioteket, skriver Kulturnyheterna i SVT.

Beskedet kommer efter att den ukrainske presidenten Zelenskyj i sitt tal inför Sveriges riksdag i slutet av mars efterfrågat ett partnerskap med svenska institutioner för att skydda landets kulturarv.

Annons

"Vi har valt att sträcka ut en hand till våra kolleger i Kiev. Syftet med samarbetet är att ta hand om digitalt material som behöver räddas och bevaras", säger Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie på Kungliga biblioteket, till SVT.

Det ukrainska kulturarvet har sedan krigsutbrottet befunnit sig under mycket stort hot. Under den senaste månaden har flera bibliotek kommit till skada till följd av ryska missilattacker och bombningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons