Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kulturskatter blir sökbara på nätet

Kultur • Publicerad 14 november 2022
Exempel på föremål ur flera av museisamlingarna som ingår i Statens historiska museer.
Exempel på föremål ur flera av museisamlingarna som ingår i Statens historiska museer.Foto: Ola Myrin/Statens historiska museer

Närmare två miljoner kulturföremål blir nu tillgängliga för allmänheten på nätet. I projektet "Sök i samlingarna" har måleri, mynt, medaljer, vapen och mängder av andra föremål från Statens historiska museer plockats fram.

"Vårt uppdrag är att göra det kulturarv vi förvaltar tillgängligt för alla i Sverige", meddelar Linnéa Lundin, intendent för digital förmedling på Statens historiska museer.

Annons

I dag ingår föremål från Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum i den nya databasen. På sikt kommer även det nya museet Sveriges museum om Förintelsen att vara med i databasen.

Statens historiska museers samlingar uppgår just nu till elva miljoner föremål. "Sök i samlingarna" uppdateras kontinuerligt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons