Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kulturprofilens offer talar ut i ny dokumentär

Hur kunde anklagelserna om sexuella övergrepp som kretsade kring en kulturprofil i Stockholm få konsekvenser långt utanför Sveriges gränser? Det vill den nya dokumentärserien "The prize of silence" undersöka.
Nöje • Publicerad 3 december 2021
Jean-Claude Arnault anländer till rättegången i Svea hovrätt 2018. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Joel Karsberg. Pressbild.Foto: Nent Group

När Dagens Nyheter och journalisten Matilda Gustavsson hösten 2017 publicerade en artikel där 18 kvinnor berättade om hur de utsatts för sexuella övergrepp av Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, var det få som anade vad som väntade. I kölvattnet av avslöjandet skulle Svenska Akademien, som Arnault hade nära kopplingar till, rasa samman och ett Nobelpris i litteratur frysa inne.

Händelserna har givit upphov till en rad litterära verk och dokumentärer och nu kommer "The prize of silence", Viaplays storsatsning i fyra delar.

Engagemang

Annons

Joel Karsberg, en av producenterna bakom serien, befann sig mitt uppe i arbetet med Netflixdokumentären "Surviving R Kelly" när kulturprofilskandalen briserade i Sverige.

– Jag såg genast likheterna i hur män med makt och prestige systematiskt kan missbruka sina positioner för att förtrycka och utnyttja unga starka kvinnor sexuellt. Det här skedde i Sverige, mitt hemland som folk ser på utifrån som ett föredöme kring frågor om jämlikhet. Eftersom jag hade jobbat med de här ämnena länge kände jag att jag hade kunskap och engagemang, säger han på telefon från Los Angeles.

I "The prize of silence" berättar flera av Arnaults offer om vad de utsatts för. Och just att låta kvinnorna få en röst är ett av huvudsyftena med dokumentären, enligt Karsberg.

– Vi ville ge de här modiga, starka kvinnorna en plattform där de kunde dela med sig av sina historier, ge dem en möjlighet att prata till punkt. För att göra det krävs ett helt otroligt mod. Vi kan bara tacka dem för det modet, för de är ju det yttersta exemplet på den tystnadskultur som har rått. De är ju resultatet av att folk har tittat bort, säger han.

Strukturer

Ett annat syfte var att försöka förklara de strukturer som Svenska Akademien vilar på, och att göra det dramatiska och samtidigt ganska invecklade händelseförloppet begripligt.

– Vi har försökt göra den här komplicerade historien mera tillgänglig, så att inte bara de initierade förstår alla turer. Men vi ville också titta på Akademiens bakgrund, varför de agerade som de gjorde. Mycket förändras i samhället runt omkring Akademien, medan den vilar på principer som är århundraden gamla. När världen kom ikapp dem förstod de nog inte alla vilka krafter som var i görningen, säger Joel Karsberg.

Att "The prize of silence" släpps nu, fyra år efter det att skandalen drog i gång, förklarar Joel Karsberg delvis med ett omfattande researcharbete och att serien helt enkelt inte har varit klar att visas upp tidigare. Men samtidigt är de ämnen som tas upp ständigt aktuella, understryker han:

– Det är inte slut ännu och vi kan inte vända blad. Det här är en så pass stor händelse som måste analyseras, gås igenom och vridas och vändas på. Ibland krävs lite distans för att kunna tolka, förstå och analysera ordentligt.

Förståelse

TT: Vad hoppas du att tittarna ska ta med sig när de har sett "The prize of silence"?

– Att man kan få en större förståelse för de ämnen som vi tar upp och belyser. Men det absolut viktigaste är att ge en plattform till de kvinnor som drabbats av övergreppen. Vi vill att de ska känna att de verkligen har bidragit till en debatt som förhoppningsvis ytterligare en gång kan förskjuta de här värderingarna, så att vi kommer ännu närmare att folk säger stopp i tid.

Annons

"The prize of silence" har premiär på Viaplay den 5 december.

Fakta: Kulturprofilen och Akademikrisen i korthet

2017:

18 kvinnor vittnar i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, med nära band till Svenska Akademien.

Åtta kvinnor polisanmäler honom, fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt. Åklagare inleder en förundersökning.

2018:

En djup spricka uppstår inom Akademien när en advokatutredning som utrett Arnaults koppling till ledamöterna presenteras och flera ledamöter lämnar arbetet i Svenska Akademien. Under året ska ännu fler komma att göra det, liksom den ständiga sekreteraren Sara Danius. Även Katarina Frostenson, som är gift med Arnault, lämnar arbetet i Akademien.

Akademien tillkännager att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Arnault åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Han döms mot sitt nekande till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. I hovrätten döms han för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons