1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kultur

Liamoo: Sjukt hur jag kunde få flest röster

Liamoo och John Lundvik går vidare direkt till Melodifestivalens final i Friends Arena.
Den ene som favorit, den andre mer underskattad – trots tidigare vinst.
Melodifestivalen • Publicerad 12 februari 2022
John Lundvik och Liamoo och jublar efter att ha gått direkt till final i melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.
John Lundvik och Liamoo och jublar efter att ha gått direkt till final i melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.Foto: Anders Wiklund/TT
Programledaren Oscar Zia och kvällens sidekick Eva Rydberg i karnevalskläder.
Programledaren Oscar Zia och kvällens sidekick Eva Rydberg i karnevalskläder.Foto: Anders Wiklund/TT
Publik på plats inför melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.
Publik på plats inför melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.Foto: Anders Wiklund/TT

Den tidigare “Idol”-vinnaren Liamoo har inför deltävling nummer två varit överlägset mest tippad – av såväl spelbolag som kritiker – att gå vidare.

– Det känns underbart, med stora bokstäver. Jag är stolt över mig själv. Det är så sjukt hur jag kunde ha flest röster – det är så stort, säger Liamoo.

24-åringen har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare, men medger att den här gången är det något alldeles extra.

– Det är på grund av hur svenska folket röstar och att de röstade på mig. Jag är superhård mot mig själv och därför blir jag nästan aldrig nöjd. Men jag är faktiskt mest nöjd med det här numret av alla jag gjort hittills i Melodifestivalen.

Lundvik underskattades

Jämför det med John Lundvik, som inte var någon favorit att gå till final – men bevisligen underskattades av kritikerna.

– Jag vågade inte tro någonting. Att jag träffar rätt i åldersgrupperna 10 år upp till 75. Det är häftigt. Så det tar jag med mig.

TT: Hur laddar du om inför finalen?

– Det är bara att jobba på. Vi har lite kvar med numret som vi vill utveckla. Nu är det på riktigt så vi går fullt ut med det här numret, som jag har drömt om. Och det kommer att bli riktigt intressant.

Han har två pallplatser – en första- och en tredjeplats – i Melodifestivalen att skryta med sedan tidigare. Dessutom en femteplats i Eurovision Song Contest.

"Gillar glamour"

En semifinal väntar för Tone Sekelius. Hon är tävlingens första transperson och säger att hon är förvånad att ha lyckats fånga folkets kärlek, särskilt i de högre ålderskategorierna.

– Det var någonting som överraskade, att jag fick en tiopoängare i gruppen 75 plus. Det gjorde mig glad eftersom det kan vara kontroversiellt i vissas ögon att jag är trans – och speciellt bland äldre, men jag antar att de gillar glamour!

Tone Sekelius hade inte bara tävlingens största galaklänning och längsta släp, hon hade dessutom dubbelt upp av allt. Klädbytet på scenen kantades dock av strul, när dansarna frenetiskt försökte få av henne den första kreationen.

– Det är ett stressmoment, för det är så mycket som händer när man går ut på scenen. Jag var jättenervös, men jag hörde någon backstage säga "Det här händer bara nu." Och det fastnade med mig. Jag hade tre minuter och jag gav allt, säger hon.

Alvaro Estrella och hans eldiga latinopop har lyckats nå finalen via Andra chansen två gånger tidigare. Även denna gång går han till semifinal, något han tar med ro.

– Det är en fördel för mig att ta den här vägen. Jag får mer publicitet, låten spelas och jag får träffa publiken igen, så det är bara roligt.

Bidraget "Suave" visade populär bland de yngsta tittarna och fick en tolvpoängare av knattegruppen.

– Barn är ju bäst, så jag är bara jätteglad.

Mindre strul

Programledaren Oscar Zia fick hjälp att styra upp Melodifestivalens andra deltävling av ett bekant ansikte. Veteranen Eva Rydberg anlände till Avicii Arena i ett karnevalståg, kanske med förhoppning att samban skulle släta över förra veckans "appkaos".

Röstningen via appen kraschade i direktsändning under Melodifestivalens första tävling. Teknikstrulet gjorde att SVT tvingades skrota sitt nya röstningssystem och Oscar Zia fick en krånglig sändning på halsen när allt inte gick som planerat.

– Det kanske finns lite man kan putsa på, sade Zia under lördagens sändning.

Men lördagens tävling flöt inte på helt smidigt.

I sociala medier skrev flera användare att appen krånglade, och Aftonbladets Schlagerbloggen rapporterade att vissa inte kunde rösta eftersom appen tror att de befinner sig utomlands. Men flera användare skrev också att de kunde rösta utan problem.

Även artisterna hade det stundom kämpigt på scenen. Tone Sekelius hade problem med sitt omtalade klädbyte, Niello bjöd på lite falsksång i början av sitt nummer och Samira Manners gitarr ramlade nästan på scenen.

Vitsar och musikalnummer

Den andra deltävlingen hade fler i publiken än den första, då biljettförsäljningen kommit i gång efter att restriktionerna släppts.

SVT rapporterade utsåld parkett-sektion och flera gånger bjöd publiken på stående ovationer.

Eva Rydberg underhöll tillsammans med förra årets duettpartner Ewa Roos i en internationell remix på "Rena rama ding dong" och senare ett Bob Fosse-inspirerat musikalnummer tillsammans med Oscar Zia.

– Det är en idol. Hon är det coolaste som finns. 79 år gammal och beter sig som att hon skulle kunna göra det här till frukost, lunch och middag, säger programledaren om att dansa med Rydberg.

Nästa vecka gör komikern Johanna Nordström honom sällskap på scenen.

Fakta: Så slutade andra deltävlingen

Direkt till final:

1. Liamoo – "Bluffin"

2. John Lundvik – "Änglavakt"

Till semifinal:

3. Alvaro Estrella – "Suave"

4. Tone Sekelius – "My way"

Utslagna:

5. Samira Manners – "I want to be loved"

6. Browsing Collection – "Face in the crowd"

7. Niello & Lisa Ajax – "Tror du att jag bryr mig"

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.