Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kritik mot konstverk efter dödsolycka

Konst • Publicerad 4 november 2022
Konstverket "Drom" har väckt starka känslor i Uppsala. Kritiker menar att skulpturen för tankarna till en fallolycka i vilken två personer omkom. Pressbild.
Konstverket "Drom" har väckt starka känslor i Uppsala. Kritiker menar att skulpturen för tankarna till en fallolycka i vilken två personer omkom. Pressbild.Foto: Uppsala Konsert & Kongress/Peder Bjurman

Skulpturen "Drom" framför Uppsala Konsert & Kongress har väckt starka reaktioner, skriver Upsala Nya Tidning. Konstverket, som föreställer en svävande kropp, för enligt kritikerna tankarna till den olycka som inträffade på konserthuset den 2 november förra året, då två personer dog i samband med ett fall från det översta planet i huset.

"Drom" är ett ljusskulptur och ett av verken som visas under ljuskonstfestivalen "Allt ljus på Uppsala" som äger rum varje år i november. Festivalen invigdes på torsdagskvällen och reaktionerna lät inte vänta på sig, skriver Upsala Nya tidning.

Annons

Jonas Ekebacke, projektledare för festivalen, säger till tidningen att han har förståelse för kritiken mot "Drom". Samtidigt påpekar han att konstverket inte föreställer en fallande människa, utan snarare en "alien som har landat mitt i Uppsala".

Skulpturen är signerad konstnären Torbjörn Berg och visades för första gången i Stockholm 2019. På festivalens hemsida beskrivs "Drom" som "en hyllning till utopiernas nödvändighet och en påminnelse om deras relativa farlighet".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons