Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kristina Appelqvist går i Agatha Christies fotspår

Den här gången har Kristina Appelqvist verkligen skrivit en Agatha Christie-deckare! Är hennes nya deckare också hennes bästa? Kanske, enligt recensenten Bengt Eriksson.
bokrecension • Publicerad 17 februari 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kristina Appelqvist har lyckats fint med sin nya deckare.
Kristina Appelqvist har lyckats fint med sin nya deckare.Foto: Fotograf Anna-Lena Ahlström

En giftig skandal

Pusseldeckare

Författare: Kristina Appelqvist

Förlag: Piratförlaget

Eftersom hon liknats vid Agatha Christie har Kristina Appelqvist i sin nya deckare roat sig och läsarna med att skriva in förebilden. ”En giftig skandal” är en pusseldeckare i Christie-stil. Pusselintrigen utspelar sig dessutom i Agatha Christies fotspår, närmare bestämt i Christies brevväxling med en svensk väninna och i några av hennes deckare.

Miljön är förstås Västgöta universitet i Skövde, dit rektorn Emma Lundgren återkommit efter hemskheterna i förra deckaren. Där finns Helena Waller, litteraturforskaren och nu ansvarig för universitetets deckarfestival om Agatha Christie. På Skövde Nyheter har journalisten Frida Åberg blivit chef för tidningens nya kultursatsning.

””En giftig skandal” är hennes bästa deckare, hinner jag tänka”
Annons

Som det ska, upplagt för mord. Det första inträffar – efter att ha offentliggjorts i förväg på samma sätt som i Christie-deckaren ”Ett mord annonseras” – under festivalens invigningsmiddag. Innan dess har det hittats okända, ja, sensationella brev som Agatha Christie ska ha skrivit.

Fyndigt, pussligt och lagom spännande – eller klurigt – samtidigt som Appelqvist tecknar vidare på porträtten av Emma, Helena, Frida med flera. ”En giftig skandal” är hennes bästa deckare, hinner jag tänka innan Helena, även amatördetektiv, reser till England för att forska vidare i Christies brev och fotspår.

Där upphör tyvärr spänningen att sjuda. Fast så kokar den upp igen när det är dags för upplösning.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons