Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Koontz skapar spänning även 2019

Dean Koontz är duktig på att bygga spänning, men hans hjältinna är lite för perfekt för att vara intressant, tycker Bella Stenberg.
bokrecension • Publicerad 23 november 2019
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Makten – en Jane Hawk-roman

Spänning

Författare: Dean Koontz

Översättning: Sara Jonasson

Förlag: Bokfabriken

Som tonåring plöjde jag många av Dean R Koontz skräckböcker. Det fanns något tilltalande med den vanliga människan som måste bli en hjälte och trots alla oddsen emot tog sig an den övermäktiga uppgiften. Koontz återkommande tema är – vilket också konstateras på baksidesfliken – ”den lilla människans som tvingas kämpa mot maktfullkomliga storföretag eller hemliga statliga organisationer”.

Koontz verkar ha lämnat det övernaturliga och fokuserar på konspirationer och vetenskap. Här ny teknik på gränsen till övernaturlig – en möjlighet att inte bara övervaka utan även styra människor. Men han håller sig nära en trovärdig gräns med övervakningssamhälle, terrorism och privilegierat maktutövande som går för långt.

”Koontz är duktig på att bygga upp den sortens stressiga ovisshet som får en att vilja läsa vidare”
Annons

Hjältinnan Jane Hawk, förr FBI-agent, nu USA:s mest efterlysta brottsling, är lite för perfekt. Snygg, snabbtänkt, skjutsäker, sportig. Hon är på jakt efter avslöjande och rättvisa. I parallella trådar finns en rättrådig lokalpolis och den populära lärarinnan som plötsligt utför ett oförklarligt självmordsdåd. Och förstås förföljarna. Berättartekniken är tydlig, men Koontz är duktig på att bygga upp den sortens stressiga ovisshet som får en att vilja läsa vidare. Och på att avslöja nya lager av konspiration och maktfullkomlighet.

”Makten” funkar utan att ha läst del ett i serien, men slutar givetvis med en rejäl uppföljningslockare. Fem böcker om Jane Hawk finns det totalt.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons