1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Koontz skapar spänning även 2019

Dean Koontz är duktig på att bygga spänning, men hans hjältinna är lite för perfekt för att vara intressant, tycker Bella Stenberg.

Makten – en Jane Hawk-roman

Spänning
Författare: Dean Koontz
Översättning: Sara Jonasson
Förlag: Bokfabriken

Som tonåring plöjde jag många av Dean R Koontz skräckböcker. Det fanns något tilltalande med den vanliga människan som måste bli en hjälte och trots alla oddsen emot tog sig an den övermäktiga uppgiften. Koontz återkommande tema är – vilket också konstateras på baksidesfliken – ”den lilla människans som tvingas kämpa mot maktfullkomliga storföretag eller hemliga statliga organisationer”.

Koontz verkar ha lämnat det övernaturliga och fokuserar på konspirationer och vetenskap. Här ny teknik på gränsen till övernaturlig – en möjlighet att inte bara övervaka utan även styra människor. Men han håller sig nära en trovärdig gräns med övervakningssamhälle, terrorism och privilegierat maktutövande som går för långt.

quote
Koontz är duktig på att bygga upp den sortens stressiga ovisshet som får en att vilja läsa vidare

Hjältinnan Jane Hawk, förr FBI-agent, nu USA:s mest efterlysta brottsling, är lite för perfekt. Snygg, snabbtänkt, skjutsäker, sportig. Hon är på jakt efter avslöjande och rättvisa. I parallella trådar finns en rättrådig lokalpolis och den populära lärarinnan som plötsligt utför ett oförklarligt självmordsdåd. Och förstås förföljarna. Berättartekniken är tydlig, men Koontz är duktig på att bygga upp den sortens stressiga ovisshet som får en att vilja läsa vidare. Och på att avslöja nya lager av konspiration och maktfullkomlighet.

”Makten” funkar utan att ha läst del ett i serien, men slutar givetvis med en rejäl uppföljningslockare. Fem böcker om Jane Hawk finns det totalt.

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Kultur

Drabbande om unga mörka liv

Kulturskribenten Sune Johannesson har läst Ananda Devis mörkt omskakande roman ”Eva ur spillrorna”.