Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Kalasjnikov anklagas ha stulit design från spel

Spelbolaget Ward B anklagar vapentillverkaren Kalasjnikov för att ha stulit designen till ett nytt vapen från dem.
Spel • Publicerad 9 december 2021
En kvinna avfyrar en automatkarbin tillverkad av det ryska företaget Kalasjnikov. Bilden och vapnet har inget samband med texten. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Den lilla amerikanska indieutvecklaren Ward B har under utvecklingen av sin förstapersonsskjutare "Oceanic" då och då publicerat bilder på vapnen som spelet ska innehålla.

Det rör sig om detaljrika illustrationer, bland annat på en hagelbössa med namnet Mastodon. Bilderna var så pass imponerande att en mellanhand som sade sig vara en representant för den ryska vapentillverkaren Kalasjnikov hörde av sig, med ett erbjudande om att få göra ett vapen inspirerat av Ward B:s bilder, uppger Ward B för spelsajten IGN.

Annons

Men affären rann ut i sanden, och Ward B trodde att det inte blivit något, tills de såg att Kalasjnikov lanserat vapenvarianten MP-155 Ultima, som ser misstänkt likt Ward B:s variant. I sin marknadsföring har till och med Kalasjnikov sagt att man inspirerats av tv-spel.

– Vi var väldigt, väldigt petiga med den här designen, och den blev som den blev av den anledningen. Det var inte något som vi bara slängde in, som "oj, vi tar och gör ett hagelgevär", säger Ward B:s vd Marcellino Sauceda till IGN.

I en ytterligare skruv på historien har Kalasjnikov i sin tur lånat ut designen av vapnet till spelet "Escape from Tarkov", vilket gör att det finns i ett annat spel, innan det ursprungliga spelet ens släppts.

Kalasjnikov nekar till att man har gjort något fel, och hävdar att det inte blev något med affären till följd av ekonomisk osäkerhet kring Ward B. Vapenvarianten designades i stället av ett ryskt företag.

Ward B säger att de har släppt alla försök att stämma Kalasjnikov, men att konflikten varit slitsam.

– Det har gjort att många av oss känner sig helt omotiverade. Vi har gjort någonting, som ett internationellt storföretag sedan kommer och tar från oss, säger Sauceda till IGN.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons